Články

Cibule – královna teplé i studené kuchyně

Cibule – královna teplé i studené kuchyně

Stále dostupnou a poměrně levnou zeleninou na našem trhu je cibule. Je jí velké množství druhů, barev, velikostí i chutí. Od velice pálivých po téměř sladké, v čemž spočívá jejich použití i uskladnění. Je celoročně dostupná jak v obchodech, tak ve vlastních domácnostech. Její pěstování na zahrádkách je poměrně snadná a výnosná.


detail

Cibule z mnoha pohledů

Cibule z mnoha pohledů

Setká se s ní již od mládí a její štiplavé účinky nás nutí až k pláči. Cibuli se latinsky říká Allium cepa a je jednou z nejstarších kulturních rostlin a již od pradávna je opředena řadou pověstí. Pro mnohostranné léčivé účinky, které byly potvrzeny i po vědecké stránce je doporučována jako přírodní léčivo.


detail

Galén

Kolem roku 129 se v Turecku narodil muž, který si dovolil tvrdit, že se lidský organismus od toho zvířecího moc neliší. Celým jménem se jmenoval Klaudios Galénos, ale říkali mu Galén. O vědu se zajímal už jako mladý kluk, bavilo ho řešení zapeklitých úkolů matematických, nadšený byl z filozofie i ostatních humanitních věd. Jak by ne, vždyť jeho otec byl věhlasný matematik a architekt Nikón.


detail

Gueréza pláštíková

Gueréza pláštíková

První mládě roku 2015 si dalo na čas, přišlo na svět až 25. ledna a stala se jím gueréza pláštíková. Mládě dosud neznámého pohlaví se narodilo v neděli v ranních hodinách, po příchodu chovatelů je matka již držela v náručí.


detail

Je vanilková černá nebo bílá?

Z nákupní tašky jsem nedávno vytáhl pro mě dosud neznámou věc. Černohnědý lusk zavřený v plastovém pouzdře. „To je vanilka, ty neznáš vanilkový lusk?" divili se doma. „No, to teda neznám", říkám, „to mi teda povězte, proč je černý?"


detail

první     172     344     514 515 516 517 518     562     606     poslední