Velké loučení

Každým rokem v tomto čase se v jednotlivých odděleních školní družiny děti loučí se studentkami SPgŠ Beroun, které k nám do družiny od konce září přichází na praxi. Ne jinak tomu bylo i v letošním roce.
Každým rokem v tomto čase se v jednotlivých odděleních školní družiny děti loučí se studentkami SPgŠ Beroun, které k nám do družiny od konce září přichází na praxi. Ne jinak tomu bylo i v letošním roce.
Znají ji i děti školní družiny a klubu. Přesto tuto noc si každý užívá se svými rodiči. U nás, na Závodí, jako předvoj Filipojakubské noci, již tradičně bývá „čarodějnické odpoledne“. Stejně tak i dnes 30. dubna 2015.
Po zimě jsme do přírody po kolonii netopýrů vypustili také ježky a o několik dní později jsme už začali pečovat o první jarní mláďata. Do stanice jsme přijali mládě zajíce polního a samečka veverky obecné. V obou případech byla pomoc potřebná, ale ne vždy je vhodné mláďata z přírody odebírat. Více se dozvíte, pokud se podíváte na naše nové stránky na Facebooku.
Velmi zdlouhavý a náročný proces získání klokanů žlutonohých byl završen povolením australské vlády k chovu tohoto druhu v brněnské zoo a první dvě samice tohoto druhu skalních klokanů dorazily do Brna z francouzského Mulhouse. Klokaní dámy dostály své pověsti obratných skokanů a hned druhý den dokázaly zdolat dva metry vysokou překážku a dostat se mimo expozici.
Rýže znamená v Asii jednu z těch hlavních, či lépe řečeno tu nejhlavnější surovinu. U nás je rýže tak trochu opomíjená. Většina lidí si dá spíše brambory nebo knedlík. Nicméně dobře připravená, kupříkladu dušená rýže, může chutnat hodně lidem. Rýže se propláchne. V kastrolu se rozehřeje olej a na něm se rýže osmahne. Ovšem jen chvilku. Následně se zalije vodou. Platí jedno pravidlo - na kilo rýže litr a půl vody.