Přibalte si do batohu

Chystáte se na výlet? Míříte o víkendu pod stan nebo do kempu? Možná vám přijde vhod několik osvědčených receptů na drobnosti, které se dají přibalit s sebou do batohu. Ne, že bych byl zrovna za kuchařského mistra, kuchtím jen v těch nejnutnějších případech, ale různé drobnosti k zakousnutí bývají nejdražší. Proč tedy utrácet za něco, co si můžu doma „uplácat" sami a za ušetřený peníz nakoupit něco úplně jiného než jídlo.

Je jasné, že nechci za plotnou trávit celý den a hledám recepty osvědčené, rychlé, s použitím jen nejnutnějšího nádobí. A musí toho být hodně, protože i nás se schází spousta. Když se domluvíme, jeden připraví tyčinky, druhý bábovku, třetí přibalí bramboráky a čtvrtý pečená jablka v alobalu, užijeme si jídla v pohodě tam, kde potřebujeme a hlavně bez front.

Salám s míchanými vajíčky

Trvanlivý salám nakrájíme na kolečka, slupku neloupeme. Plátky salámu potom opečeme na tuku, díky slupce se vyduje a vytvoří se mističky. Ty potom necháme zchladnout a naplníme míchanými vajíčky. Je možné do nich přidat na drobné kostičky nakrájenou barevnou papriku, sterilovaný hrášek nebo plátky šunky. Mňamka jsou i kolečka naplněná smaženicí z hub, ta ale je lepší sníst hned, houby pouštějí brzy šťávu.

Dobrota ze silných párků

Spišské nebo jiné silné párky opatrně po celé délce nařežeme tak, aby jsme je neprořízli do konce. Do vzniklých proužků naplníme kousky tvrdého sýra. Pokud doma v lednici objevíte plátky anglické slaniny, můžete do ní párky zabalit. Položíme na čtverec z alobalu, pevně utáhneme. Péct můžeme v troubě, na grilu i na mírném plameni na ohništi.

Krupicové flameri

Do jednoho litru mléka nasypeme špetku soli, 200 g cukru a vanilkový cukr. Mléko dáme vařit v hrnci, který nepřipaluje a za stálého míchání přisypáváme dětskou krupici. Bude jí potřeba asi 150 g. Uvaříme středně hustou kaši, do které potom zamícháme ušlehaný sníh ze dvou bílků. Jak bude kaše chladnout, bude houstnout. Flameri si proto můžete doma připravit do formy, kterou vypláchnete studenou vodou, aby se nepřilepila k jejím stěnám.. Po vyklopení bude hezky držet tvar.
Pokud plánujete vzít flameri s sebou, naplňte je do malých skleniček od dětské přesnídávky. Zalijte sirupem, ozdobte ovocem, strouhanou čokoládou nebo kakaem.


Sladké těstoviny

V každém průměrném kempu je k dispozici sporák a větší kastrol. Dejte vařit vodu s trochou oleje a dvěma lžícemi soli. Až bude voda klokotat přidejte těstoviny. Široké nudle, kolínka, spirály... Ze začátku míchejte a vařte podle návodu na pytlíku. Potom zceďte, dobře propláchněte studenou vodou a posypejte moučkovým cukrem, mletými ořechy, mákem, tučným tvarohem, lepší je ten ve vaničce. Opražit se dá i zbylá strouhanka s cukrem. Pokud je k dispozici klasické máslo, nezapomeňte si s ním těstoviny přelít.

Tvarohové tyčinky

250 g tvarohu, 250 g másla a 250 g hladké mouky vypracujeme rukama na hladké těsto. To necháme chvíli vychladit v lednici a vyválíme ne moc tenký plát. Tak, aby se nám dobře krájely tyčinky. Ty přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme solí, grilovacím kořením, mákem, kmínem nebo sladkou mletou paprikou. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme několik minut při teplotě 200°C.

Tvarožníky

Ze stejného těsta, jako jsou tvarohové tyčinky si můžeme připravit i sladkou variantu. Vychlazené těsto vyválíme na plát asi půl centimetru vysoký a rozkrájíme na čtverce. Na ty potom lžičkou pokládáme náplň z oslazeného tvarohu, marmelády, povidel nebo kousků ovoce. Použít můžete meruňky, jahody, dobrá jsou i jablka, ty potom trošku zasypejte cukrem a mletou skořicí.
Čtverce přehneme na šátečky a aby se jejich okraje nerozlepovaly, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C a po vytažení ještě teplé šátečky posypeme moučkovým cukrem.

Topinky z veky

Krájenou veku i rozdělíme na plátky. Vždycky mezi dva krajíčky vložíme plátek salámu nebo šunky a plátek tvrdého sýra. Srovnáme na pekáček, potřeme troškou rozpuštěného másla nebo olivového oleje. Dáme do trouby na chviličku zapéct. Když je veka křupavá pekáček vytáhneme a topinky potřeme sardelovou pastou smíchanou s kouskem másla. Pokud zbyl tvrdý sýr, můžeme jím ještě plátky posypat. Potom s tím zase na chvíli do trouby, která je ještě horká. Počkáme, až se sýr rozpustí. Topinky hned vyděláme, necháme vychladnout a přibalíme s sebou na cesty.

Autor:
Vydáno: