Články

Jan Werich a Pan Tau

Jan Werich a Pan Tau

Letos v dubnu by se dožil Ota Hofman, autor scénářů k úspěšnému televiznímu seriálu pro děti Pan Tau, devadesáti let. K tomuto výročí vychází nahrávka dvou příběhů Pan Tau přichází a Pan Tau naděluje, které pochází z roku 1971, na CD i digitálně v MP3. Supraphon tak připomíná dílo významného autora scénářů k řadě dětských filmů Oty Hofmana a zároveň posluchačům přináší další vzpomínku na interpretační mistrovství Jana Wericha. Audiokniha vychází již v pátek 6. dubna 2018.


detail

Chovatelský megaúspěch

Chovatelský megaúspěch

V polovině února došlo k porodu u medvědů malajských, samice Barma přivedla na svět své druhé mládě v pořadí. Tím prvním byla samička Babu, která se narodila v červnu roku 2011. A proč se jedná o takový úspěch? „Situace v chovu tohoto druhu je v evropských zoologických zahradách kritická. Momentálně je chováno 39 jedinců ve 20 institucích, ale většinou se jedná o zvířata přestárlá, za hranicí reprodukce. Z toho důvodu se za posledních sedm (!!!) let v Evropě žádné mládě nenarodilo. Posledními mláďaty byla naše samička Babu a mládě narozené ve stejném roce v Tierparku Berlin,“ vysvětluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.


detail

Exkurze do Sklárny Nižbor

Exkurze do Sklárny Nižbor

Ovšem nic neměnilo na věci, že společně se školní družinou a klubem vyrazily na exkurzi do Sklárny Nižbor. Rodinná sklárna Rückl má dlouhou tradici tavení skla, která se dědila z generace na generaci již po tři sta let. Mistrovské umění se v nižborské sklárně specializuje na ruční produkci a používá prověřené sklářské postupy.


detail

Zdobení břízky na Husově náměstí

Zdobení břízky na Husově náměstí

Stejně jako my všichni ve svých domovech zkrášlujeme naše obydlí k přivítání Velikonoc, tak i většina měst se snaží přiblížit lidem atmosféru jara. V Berouně již tradičně zdobí děti ze základních škol své břízky. K jejich zdobení požívají vlastnoručně vyrobené ozdoby. Ne jinak je tomu i letos.


detail

Grilovaný krůtí špíz

Krůtí maso si omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Nachystáme si marinádu - slunečnicový olej, sůl, mletý pepř a utřený česnek. V této směsi necháme maso dva dny - 48 hodin. Po uplynutí této lhůty si maso vyndáme z marinády a nachystáme si rajčata.


detail

první     99     198     296 297 298 299 300     426     552     poslední