XV. ročník BEČOVSKÝCH SLAVNOSTÍ

Každoročně v červenci jsou ve velmi staré městě Bečově nad Teplou (zmínka o městečku r. 1214, vznik hradu 14. stol., povýšení na město r. 1481, 933 obyvatel, 532 m.n.m.), pořádané Bečovské slavnosti (letos již XV. Ročník), které jsou v každém ročníku pořádané k významným událostem, které se ve městě odehrály, v jednotlivých staletích. V letošním roce (2018) to bylo, ke 100. výročí České státnosti a 100. výročí Bečovské botanické zahrady.

XV. ročník BEČOVSKÝCH SLAVNOSTÍ

Slavnosti se uskutečnily za účasti místních obyvatel, ale i hostů nejen z Čech, ale i z ciziny, zvláště z družebního lázeňského města BAD BERNECK ve dnech 13. - 15. července 2018.

Program slavností byl tak bohatý, že si zde mohl vybrat každý, od těch nejmenších, až po občany vyššího věku. Zahájení se konalo za pochodu občanů městem při hudebních tónech hudební skupiny DALIBORKY z Mariánských Lázní, která později po slavnostních proslovech vystoupila na pódiu uprostřed města. Následovalo potom vystoupení kouzelníka Vendelína, které s otevřenými ústy a vykulenýma očima, téměř bez dechu, sledovalo to nejmladší publikum. Následně se někteří v doprovodu svých rodičů odebrali k místnímu kostelu, kde na faře sledovali kouzelné pohádky v podání divadelních ochotníků. Čekali zde na ně také koníčci, kteří mladé jezdce povozili ve svých sedlech. Ve stáncích, s pouťovými atrakcemi, zase ti dospělí věnovali nákupu upomínkových předmětů, pro ty členy rodiny, kteří zůstali doma a nemohli se radovat se zde přítomnými.

Na pódiu se střídali postupně i další vystupující umělci, pro obveselení dalších účastníků slavností, jichž přibývalo s dalšími odpoledními hodinami (Kamil Emanuel Gott, Banjo band Ladislava Gerendáše…). Nedělní program Bečovských slavností, se přenesl do Bečovské botanické zahrady, která v těchto dnech slaví své „sté výročí založení“ a je otevřená pro své návštěvníky celoročně.

Autor:
Vydáno: