Lívanečky a koláč

Máte rádi lívanečky? A co třeba sýrový koláč?

Zdobené lívanečky

Lívanečky jsou klasikou v české kuchyni už mnoho let. Tyto se budou lišit, i když jen nepatrně, a to díky zdobení. Vezmeme si misku, do které si smícháme hladkou mouku, cukr, mléko, vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Důkladně rozmícháme. Rozpálíme si na pánvi trochu oleje a naběračkou děláme střední lívanečky. Smažíme dozlatova po obou stranách. Hotové si vyndáme na talíř a necháme okapat přebytečný tuk. Nyní bude zdobit. Vezmeme jeden lívaneček, pocukrujeme cukrem moučkou, na něj dáme další a zase další a takto tvoříme malou pyramidu. Na nejvrchnější lívaneček dáme ještě maliny a zelenou bylinku. Každý si může utvořit pyramidu, z kolika lívanečků chce, ale hlavně pozor na příliš vysokou, aby to nespadlo.

Sýrový koláč

Tento koláč bude mít tak trochu švýcarský nádech, kde je podobný styl vidět úplně běžně. Vezmeme si misku, dáme do ní hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl, vejce, mléko a vše důkladně rozmícháme. Kulatou formu si vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. V další misce si rozšleháme dvě vajíčka a nastrouhaný tvrdý sýr a tuto směs nalijeme na těsto. Takto nachystaný koláč vkládáme do středně vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30 až 45 minut, záleží jak která, každá peče jinak. Hotový koláč vyndáme z trouby a počkáme než vychladne. Pak ho vyložíme a můžeme ozdobit každou porci ostřejší omáčkou dle vlastního výběru a zelenou bylinkou. Kdo nechce, omáčku ani bylinku nemusí dávat.

Autor:
Vydáno: