Dezert a polévka

Tentokráte recept na dezert a dýňovou polévku.

Smetanový dezert do sklenky

Tento dezert je velmi lehký, zvládne ho úplně každý a ani tam není moc surovin. Bude mít tři vrstvy, takže začneme tou spodní. Do mixéru si dáme jahody, které si ještě předtím omyjeme a osušíme, ale také pokrájíme na menší kousky, spolu s cukrem. Rozmixujeme je tzv. úplně na kaši a rozdělíme si směs do sklenic. Na druhou vrstvu použijeme maliny, které si také omyjeme a osušíme. Rozmixujeme je s vanilkovým cukrem, ale ne úplně na kaši - klidně tam mohou zůstat celistvější kousky a dáme na směs jahod. Na poslední vrstvu si rozšleháme smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a navrstvíme na obě směsi. Na závěr ozdobíme borůvkami a lístkem máty. Dezert je velmi sladký, tudíž si každý musí odhadnout cukr podle své chuti.    

Dietní dýňová polévka

Polévka z dýně je obvykle hutná a silná, už jsme sice jednu měli, ale v tomhle případě bude dietní hlavně z důvodu, že nebude moc extra kořeněná. Dýni si oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme je do hrnce, ve kterém si rozpálíme trochu oleje, krátce osmahneme, zalijeme vodou a necháme dusit doměkka. Podušenou dýni rozmixujeme a následně osolíme, přidáme trochu zázvoru a špetku muškátového květu. Necháme ještě chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu ke šlehání, promícháme a hned sundáme z ohně. Smetana sice moc dietní není, ale v tomto případě to zase až tak nevadí.

Autor:
Vydáno: