Tajemství kuchyně zoo

Jakou potravu dostávají zvířata v zoologické zahradě? Jaké jsou roční náklady na krmení? Které zvíře je nejnáročnější a jeho krmení je nejdražší? Odpovědi na tyto otázky se dozvědí návštěvníci zoologické zahrady, kteří v neděli 18. října zavítají do ústecké zoologické zahrady, kde je u pavilonu opic od 13.00 do 16.00 hodin připravena akce Tajemství kuchyně zoo.

Tajemství kuchyně zoo

Výživa exotických zvířat chovaných v lidské péči je relativně nový, ale velmi rychle se vyvíjející obor, je nutné neustále sledovat aktuální poznatky. Chce-li zoo zajistit zvířatům optimální příjem živin, musí vycházet ze základních znalostí specifických požadavků daného druhu. Nelze zkrmovat zvířatům jen to co jim chutná, ale hlavně to, co opravdu potřebují,“ popisuje krmivářka Iveta Myšková. „Cílem této akce je ukázat návštěvníkům, jakou škálu krmení je potřeba našim svěřencům zajistit. Složení krmiva by se mělo co nejvíce podobat složení přirozené potravy. Správná krmná dávka a kvalita předkládaných potravin ovlivňuje nejen záchovu organismu, ale také dlouhověkost, prevenci nemocí a odolnost, růst a reprodukci. Nevhodné krmení se dříve či později odrazí na zdravotním stavu zvířat, která pak neprospívají tak, jak bychom si přáli,“ dodává.

Během akce bude na stanovišti připravena i ukázka krmení, nejen běžných komodit jako je široká škála ovoce a zeleniny, ale i namíchaných zrnin či speciálních směsí, které se dávají třeba lemurům, drápkatým opičkám, slonům či terarijním zvířatům. „K těmto reálným ukázkám jsme připravili i několik panelů, na kterých si zájemci mohou prohlédnout např. hlavní skupiny krmení ve výživě zvířat v zoo, obsah cukru v ovoci a zelenině či hodnocení výživové kondice – i podle kvality exkrementů,“ dodává s úsměvem Iveta Myšková. „Chtěli jsme ukázat krmení od začátku do konce, takže na jednom stanovišti bude i ukázka, co zvířata vyprodukují. Jsou zde rozdíly mezi jednotlivými skupinami zvířat, v tvaru, konzistenci, velikosti – i to k výživě patří,“ ještě dodává mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Ve spolupráci s Klubem cestovatelů jsme pro odvážné návštěvníky připravili i ukázku hmyzí kuchyně. Kuchař Pavel „Hany“ Hanák bude připravovat pochoutky z hmyzí říše – cvrčky s červenou paprikou a čerstvým koriandrem, velké moučné červy zophobasy s koriandrem a červenou paprikou, malé moučné červy v karamelu s pomerančovou šťávou a smažené šváby, to vše může ochutnat každý příchozí,“ sděluje její kolegyně Nikola Roštejnská. „Já osobně se na tuto akci velice těším, vždycky mě lákalo tyto „lahůdky“ vyzkoušet,“ dodává.

Zoo tuto akci pořádá u příležitosti Světového dne výživy, který letos připadá na 16. října. „Zároveň chceme v rámci kampaně Česko proti chudobě upozornit na to, že ne všichni obyvatelé naší planety se mohou každý den dosyta najíst... Více informací se mohou příchozí dozvědět v informačním stánku, kde bude mimo jiné opět upozornění na problematiku palmového oleje a dopadu na přírodu jihovýchodní Asie,“ sděluje vědecký pracovník zoo Stanislav Lhota.

S výživou souvisí i hlavní bod programu – křtiny mláděte hulmana jávského, které se narodilo 26. srpna samici jménem Žaža. „Tento druh je potravním specialistou, protože patří mezi tzv. listožravé primáty, kteří konzumují pouze listy stromů a keřů. Tomu je přizpůsobena i jejich trávicí soustava. Chov takových zvířat je samozřejmě dost náročný, protože na zimu je potřeba připravit dostatečné množství zelené potravy. Zjistili jsme, že nejlepší je v létě listy otrhat a zamrazit, tak je výživová hodnota nejlepší,“ dodává na závěr Iveta Myšková.

Jméno malému hulmanovi bude vybírat jméno herec a dabér Ota Jirák, který je známý z filmů, pohádek a seriálů, daboval řadu postaviček z kreslených či animovaných filmů pro děti a je mnoho let spjat s populární postavičkou Hele z dětského pořadu Studio Kamarád a jeho pozdějších modifikací.

Autor:
Vydáno: