Zoolympiáda ve školní družině

Již několik let slavíme ve školní družině Den zvířátek, vžívají se i děti do situace zvířátek a snaží se alespoň trochu se přiblížit nejen jejich životu, ale i jejich některým vlastnostem a dovednostem. Proto i minulý týden u nás proběhla zoolympiáda. Nevěříte? Věřte, a my jsme si to odpoledne opravdu užívali.

Zoolympiáda ve školní družině

Soutěž byla pro jednotlivce a děti plnily úkoly na šesti stanovištích. K tomu nám byly nápomocny i budoucí vychovatelky SPgŠ, které k nám dochází na praxi. Ani oni, nechtěly věřit vlastním očím, co děti na Závodí, dovedou.

Na prvním stanovišti jsme se převtělili do opice, která dokáže viset na stromě až čtyři hodiny. A víte, jaká to byla dřina, když někteří překonali jednu minutu? Prostě opice z nás asi nebudou, i když z nich člověk vznikl. Na druhém stanovišti jsme představovali servala, který skáče do výšky až tří metrů, aby si mohl ulovit alespoň ptáčka jako svoji potravu. Třetí stanoviště bylo opravdu zajímavé. Z nás se stali plameňáci, kteří jsou schopni na jedné noze stát a to tak, že druhou nohu mají skrčenou pod tělem kvůli snížení tepelné ztráty. Plameňák dovede stát celou noc. My bychom to asi tak dlouho nevydrželi, ale protože disciplína byla časově náročná, pokořili jsme hranici 5 minut. A to určitě někteří z nás by dokázali stát třeba i hodinu. Na čtvrtém stanovišti jsme představovali zvířata, která dýchají vzduch, ale tráví též mnoho času ve vodě. Umí zadržet dech na velice dlouhý čas! Tak například krokodýl zadrží dech na 6 hodin a pět minut. A my jsme se též snažili, ale tato disciplína nám moc nešla. Na pátém stanovišti jsme se proměnili ve zvířata, která umí dobře běhat. Tím lépe mohou chytit svoji kořist, anebo utéci predátorovi, který je chce ulovit. Tak například vzdálenost 100 metrů uběhne gepard za 4 vteřiny a šnek za 12 hodin. Naše časy se gepardovi zdaleka nepřibližovaly. Poslední disciplínou byl skok do dálky. Takový klokan dokáže velmi snadno přeskočit vzdálenost čtyř metrů snožmo, neboť ke skákání používá své dlouhé zadní nohy.

Ani v této disciplíně jsme se ke klokanovi nepřiblížili. Po skončení jsme spočítali výsledky a vyhlásili jsme z každého oddělení medailová místa. A jak to tedy všechno dopadlo?

1. oddělení:
1. Linda Rojíková
2. Vojta Sudík
3. Jan Benech, Matouš Winkler

2. oddělení:
1. Adéla Dufková
2. Matěj Smejkal
3. Tomáš Becher

3. oddělení:
1. Vojta Povolný
2. David Častulík
3. Adéla Hlávková

4. oddělení:
1. Tobiáš Gruber
2. Vojta Čepela
3. Filip Čada

Vítězové byli oceněni a každý dostal sladkou odměnu.

Autor:
Vydáno: