ZOO Tábor se rozrostla o dva vzácné papoušky ary zelenokřídlé

Chov papoušků rozšířili dva samečci ary zelenokřídlého. Dvouletí kluci doplní dvě samičky, které jsou v Táboře už déle. V budoucnu by měli tito papoušci vytvořit chovné páry.

ZOO Tábor se rozrostla o dva vzácné papoušky ary zelenokřídlé

Ara zelenokřídlý je druhý největší papoušek na světě, rozpětí křídel dosahuje až 125 centimetrů. Má velmi krásné zbarvení. Červené břicho, lopatky a hlavu střídá bílá kůže na obličeji či světle modrý kostřec. Pestrou paletu barev doplňuje hřbet a křídla s temně zeleně zbarvenými předními krovkami,“ popsal nový přírůstek ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Oba samečci se narodili v hodonínské zoo, poté putovali do zoologické zahrady v Ústí nad Labem. Právě odtud se dostali do Tábora. „Tito papoušci žijí v tropických lesích Jižní Ameriky. Právě nekončící úbytek deštných pralesů, které jsou jeho přirozeným biotopem, ohrožují celosvětovou populaci ar zelenokřídlých nejvíce. Kromě toho se tento druh papouška v dospělosti často stává obětí lovců kvůli svému masu a peří. Mláďata zase často kradou pytláci přímo z hnízd, aby je prodali pro domácí chov. Na ten však nejsou příliš vhodní, protože jsou velmi nároční,“ dodává ředitel Korec.

Nejde však o jediný přírůstek, kterého se letos ZOO Tábor dočká. V úterý 22. listopadu dorazí samec zubra evropského nížinné linie, který doplní čtyři samice dovezené letos na jaře z Německa. V Táboře tak vznikne chovné stádo s geneticky velmi hodnotnými zvířaty, v němž by se měla rodit mláďata vhodná pro vypouštění do volné přírody. Jen o pár dnů později, na konci listopadu, přivítá ZOO Tábor samici klokana Bennettova – albína.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: