ZOO Tábor loni přivítala 83 tisíc návštěvníků

Táborská zoologická zahrada potvrzuje svou pozici jednoho z nejnavštěvovanějších turistických cílů celého regionu. Počet návštěvníků, kteří loni prošli branami ZOO Tábor, vzrostl o deset procent na 83 tisíc. Podobného nárůstu by chtěla zoo dosáhnout i letos, chystá proto řadu novinek.

Velice si vážíme zájmu návštěvníků a jsme rádi, že jsme i loni patřili mezi místa, která v regionu vyhledávají nejvíce. Snažíme se jim vyjít co nejvíce vstříc. Pravidelně pro ně připravujeme spoustu novinek a tematických akcí. V tom budeme pokračovat i letos,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec a dodává, že rozhlehlý přírodní areál zoo je ideálním relaxačním místem pro celou rodinu.

Hlavním lákadlem pro návštěvníky jsou vždy nová zvířata. I táborská zoo tak loni představila významný zvířecí přírůstek – kriticky ohroženou fosu madagaskarskou. Tábor je teprve druhým místem v Česku, kde ji mohou lidé obdivovat. „Do budoucna navíc plánujeme vytvoření chovného páru a odchování potomků. To se velmi daří u našeho stáda zubrů evropských, kde jsme loni přivítali už druhé mládě. Po samci Táborovi se narodila také samička Tara. Protože se jako jediná česká zoologická zahrada podílíme na navracení zubra evropského do přírody, měla by tato mláďata v budoucnu zamířit do některé ze zubřích rezervací,“ zdůrazňuje ředitel Korec.

Zoologická zahrada také pravidelně investuje do nových výběhů, na konci roku tak dokončila zcela nový prostor pro skupinu želv. Návštěvníci je novém místě uvidí až letos. Loni se také zahrada rozrostla o nové herní prvky pro děti, například dřevěná prolézačka v podobě krokodýla je doslova uměleckým dílem.

Velkou novinkou loňského roku bylo zprovoznění tří pokojů, ve kterých mohou nejen milovníci zvířat strávit neobyčejnou noc přímo v areálu zoo a nechat se budit zvuky exotických zvířat. O tento netradiční zážitek je velký zájem, stejně jako o možnost vyzkoušet si práci ošetřovatelů v rámci zážitkového programu „Staň se ošetřovatelem v ZOO Tábor“.

Táborská zoo letos přivítá nový ohrožený druh

Také pro letošní rok má táborská zoo velké plány. „Chceme rozšířit naše chovaná zvířata o další zvlášť ohrožené zvíře, které by k nám mělo dorazit už na jaře. Je to však naše překvapení pro návštěvníky, které odtajníme až před začátkem hlavní sezony,“ říká ředitel Korec.

Letošní rok by měl být také ve znamení zahájení zásadní investice – vybudování velkorysého ptačího domu. „Naše zoo chová mimořádnou kolekci velkých papoušků, kterou tvoří mimo jiné ohrožený kakadu molucký, ary zelenokřídlí či ary arakangy. Těchto druhů papoušků přežívají ve volné přírodě jen poslední tisíce. Nový ptačí dům jim v souladu s koncepcí celé zoo nabídne vynikající podmínky, k dispozici budou mít rozlehlé vnitřní i venkovní voliéry. Domov v něm však najdou i jiné druhy ptáků,“ přibližuje plánovanou investici Korec. Zahájení prací je však podmíněno schválením změny územního plánu, což by se mělo stát v polovině roku.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: