Zoo Brno odchovala unikátní čtyřoké ryby

Další chovatelský úspěch si na své konto připsala brněnská zoo. V letošním roce se na Mniší hoře podařilo rozmnožit hladinovky čtyřoké (Anableps anableps). Tyto unikátní ryby chová Zoo Brno jako jediná v České republice.

Zoo Brno odchovala unikátní čtyřoké ryby

Hladinovky jsou živorodé ryby. Čerstvě vylíhlá mláďata se nezdržují u hladiny jako dospělí jedinci, ale spíše polehávají na dně. Odlovujeme je do nádrže v zázemí, protože hrozí, že je větší ryby utlučou. Našlo se ale jedno mládě, které se nedařilo odlovit, a proto zůstalo v expozici s dospělými. Lze ho tam spatřit i nyní a je velmi snadno poznat, protože je výrazně menší,“ uvedl chovatel Dušan Šudák.

Letos se hladinovky rozmnožily hned několikrát. Úspěšné ale byly jen porody, kdy se narodila maximálně dvě mláďata. Pokud jich na svět přišlo více, v jednom případě až devět, byl odchov neúspěšný.

„Další zajímavostí je to, že v našem akváriu máme pouze jednoho samce. A protože každý samec dokáže ohnout gonopodium (pářící orgán) jen na jednu stranu, oplodní pouze tři z našich šesti samic,“ doplnil Šudák.

Hladinovky žijí ve volné přírodě v brakických vodách Jižní a Střední Ameriky. Jsou typické tím, že mají horizontálně dělené oči. Ty jim umožňují sledovat vše důležité nad hladinou, ale i pod ní.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: