Zimní aktivity v ústecké zoo

S novou nabídkou přichází v zimním období ústecká zoologická zahrada. „Letos poprvé nabízíme aktivitu pro maminky s malými dětmi, které jsou častými návštěvníky naší zoo.“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová. „Proto jsme se rozhodli zpestřit jim procházku zimní zoologickou zahradou a v Zooškole Heinricha Lumpeho, která je jinak pro veřejnost nepřístupná, jsme nyní od listopadu do února vyčlenili čas i prostor, kdy si děti mohou během tvořivé dílničky vyrobit tématický dárek, který si pak odnesou s sebou domů.“

Zimní aktivity v ústecké zoo

Naše dílničky jsou určeny pro maminky s dětmi ve věku od 3 do 6 let, které již umí pracovat s lepidlem, nůžkami a dalším materiálem, ale samozřejmě jim maminky vždy ještě trochu pomáhají,“ popisuje vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová. „Vybrali jsme dva dny v týdnu, konkrétně středy a čtvrtky, kdy je v Zooškole připravena lektorka ze zoo a dopoledne v celou hodinu (9.00 hod., 10. hod. a 11.00 hodin) čeká, kdo do Zooškoly dorazí. Na tuto akci není potřeba se předem hlásit, dokonce se nemusí ani platit žádný speciální poplatek, pouze běžné vstupné do zoo. To činí v zimním období 100 Kč pro dospělého a 50 Kč pro dítě, ale maminky mají většinou již zakoupenou permanentní vstupenku, neboť je v zoo během roku často vídáme,“ doplňuje Andrea Balejová.

Kromě této „sólové“ nabídky pro jednotlivce využívají v prosinci areál zoologické zahrady také děti z mateřských škol a 1. a 2. tříd základních škol. Ty přicházejí v tomto předvánočním čase ozdobit stromečky v zoologické zahradě různými krmítky určenými volně žijícímu zpěvnému ptactvu. „Děti se nejprve pomocí fotografií seznámí s druhy, které přilétají v zimě na krmítka. Zároveň se dozvědí, čím je vhodné a čím naopak nevhodné tyto ptáčky krmit, což si také odnášejí na kartičce domů,“ popisuje kolegyně Petra Siládi. „Celá třída také dostane speciální ptačí pexeso, aby si ptačí druhy mohly děti prohlédnout i ve školce během společné hry. Každý stromeček je zároveň opatřen cedulkou se jménem školky či školy,“ dodává Petra Siládi. „Akce Zdobení vánočních stromků dětmi probíhá v naší zoo již řadu let, ale teprve v loňském roce jsme spojili „příjemné s užitečným“ a zaměřili se na přikrmování zpěvného ptactva. Zároveň tímto způsobem podporujeme pozitivní vztah dětí k naší přírodě a k zvířatům, která žijí mezi námi,“ uzavírá Věra Vrabcová.

Autor:
Vydáno: