Zelené zdraví ve sklenících

Léto je v plném proudu a návštěvníci ostravské zoologické zahrady mají stále možnost každý víkend nahlédnout do pěstebních skleníků s exotickými druhy rostlin z celého světa. Od začátku června tuto šanci využilo již přes 300 lidí.

Zelené zdraví ve sklenících

Plody mnoha druhů rostoucích v ostravských sklenících známe z obchodů, například avokádo, banán či mango. Kromě tropického ovoce zde ale najdeme i méně známé léčivé byliny z Jižní Ameriky nebo východní Asie. Sortiment rostlin se neustále rozrůstá a obohacuje tak komentované prohlídky skleníkového areálu.

Mezi druhy, které nám nedávno rozšířily rostlinné sbírky, patří třeba kalisie voňavá (Callisia fragrans) Je to rychle a bujně rostoucí tropická rostlina, která má ráda teplo a vlhko. Její domovinou je Střední a Jižní Amerika, Tichomoří a Austrálie. U nás ji můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu, která snáší pokles teplot až na 12 °C, takže ji přes léto můžeme vysadit i do zahrady do polostínu nebo do truhlíku na balkon. Velice snadno se rozmnožuje a zakořeňuje. Má tak široké spektrum léčivosti, že je použitelná téměř na všechny nemoci, a to v silné účinnosti. Za zmínku stojí třeba léčba roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy nemoci nebo Crohnovy nemoci.

Naopak angínovník čínský (Belamcanda chinensis), jehož domov je ve východní Asii, má specifické léčebné účinky. Oddenku se užívá při poruchách žláz s vnitřní sekrecí (např. pohlavní žlázy), při revmatismu, při nadýmáni a zácpě, a protože působí i močopudně využívá se při chorobách ledvin a močových cest. Vyžaduje slunné stanoviště s výživnou vlhkou půdou, propustnou a neutrální. Nesnáší zamokření a větší mrazy, proto je nutné jej na zimu důkladně chránit.

Ukázku tropů si mohou návštěvníci ostravské zoo prohlédnout od června do konce října každý víkend. Prohlídky (pouze s průvodcem) probíhají v 11:00, 13:00 a 15:00 hod. Sraz zájemců je vždy u expozice plameňáků, kde si skupinu vyzvedne průvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo při návštěvě areálu.

Foto Pavel Vlček

Autor:
Vydáno: