Ze zápisníku naší prabáby

Kolik vody uteklo v řekách od doby, kdy naše prababičky a pradědečkové byli mladí? Sto let se překulí jako nic, vzpomínky na minulé generace pomalu rozfouká čas.

  Příběhy těchto lidí ale zůstávají. Některé z nich nám přijdou moudré, hluboké, pravdivé, jiné jsou spíš k pousmání. To, co dřív bývalo módním hitem, dnes může být dávno překonáno. Ale stejně jsou to vzpomínky hezké. Připomínají kus čísi minulosti.

Ve staré skříni na půdě jsem našel malou sbírku šikovných rad pro mladé lidi. Je plná úžasných praktických nápadů, jak si poradit s nenadálou, nepříjemnou situací.

Pojďte se mnou opatrně zatáhnout za pomyslnou oponu a vynořit se v domácnosti přímo před sto lety. Připomínám jen, že se jedná o recepty své doby a nebylo by proto vhodné vystavovat váš dům zbytečným rizikům.

- Dámy, které by se rády zbavily vrásek by podle nejnovějších zpráv měly obličej přidržet nad párou a potom do něj vtírati mletou bílou křídu.

 - Pánové poznají spolehlivě pravý diamant od nepravého tak, že jej ponoří do sklenice vody naprosto čisté. Umělý diamant se v tu chvíli stane matným, kdežto ten pravý i nadále ve vodě září duhovými barvami.

- Dítkám ku psaní vyčistíme péra tak, že jimi bodáme do syrového bramboru. Takto vyčistíme i péra velmi rezavá.

- Velmi špinavý koberec čistíme pilinami prosáklými s benzinem. Vyměňujeme je tak dlouho, pokud nezůstanou úplně čisté.

- Laciný, citlivý a spolehlivý tlakoměr opatříme si sami tím, že zralou šišku jedlovou zavěsíme na motouzek napuštěný olejem před okno. Před deštěm nebo sněžením se šupiny šišky stáhnou a přimknou k sobě. Při teplém a slunném počasí se naopak pozvolna rozevírají.

- Gramofonové desky obehrané budou hráti jako nové tehdy, vyčistíme-li je směrem ke středu kruhovitě vatou namočenou ve stolním oleji.

- Mouchy nám nebudou usedat na skla a zrcadla tehdy, nalejeme-li na rozříznutou cibuli, vloženou do nádoby, vařící vody a po vychladnutí jí okna přetřeme.

- Moli se v šatech a látkách nedrží, když je dobře proložíme listím z vlašských ořechů. Pokud potřebujeme moly vypudit z piana, kapneme na rozžhavený předmět: žehličku, plotnu, trochu octa. Octových výparů moli nesnesou a zanedlouho zmizí.

- Krásný, jako nový lesk u kuchyňských příborů docílím tím, že příbory třeme několikrát za sebou horkým popelem.

- Těžký a zkažený vzduch napravíme v místnosti tak, že na kus rozžhaveného plechu nasypeme kávový odvar. S ním potom pocházíme po místnosti.

- Vši zvířecí vyhubíme, myjeme-li zvířata ve vodě, v niž se před tím brambory vařily. Vší na listech květin se zbavíme tak, že listy posypáváme několikrát tabákovým popelem.

- Bramborová voda je pro domácnost učiněným pomocníkem. Přispěje i k úspoře mýdla, hodí se zejména ku praní punčoch, ponožek a vlněných látek, které tímto zůstávají měkké. Touto vodou vyčistíme také dlážky a linoleum.

Autor:
Vydáno: