Zdeněk Mahdal

Jméno Zdeněk Mahdal je už dlouhá léta odmyslitelně spjato s dabingem, a to jak v animovaných pohádkách, tak i ve filmech. Ale pěkně popořádku. Narodil se desátého června 1960 v Moravské Třebové.

Už od mládí se zajímal o herectví. Důkazem budiž hned jeho první studium - bylo to na střední filmové škole v Čimelicích. Po absolvování nastoupil ještě na JAMU v Brně. Před kamerou začínal v roce 1982.

Bylo to mimo jiné v pohádce Sazička pro štěstí. Před kamerou se objevoval spíše ve vedlejších rolích. Zato v dabingu mu bylo naděleno požehnaně. Ovšem musí se to rozdělit na pohádky a pak na hollywoodské hvězdy. I když je to na druhé straně trochu sporné, protože jeho jedním z nejčastěji dabovaných herců je Eddie Murphy. Ten však hrává i v pohádkách - například Cesta do Ameriky.

Občas dokonce dabuje i akční hrdiny - Dolph Lundgren. Parádní disciplínou v oboru dabingu je pro tohoto herce i Nicolas Cage. Nedílnou součástí jsou pro Zdeňka Mahdala i seriály, a to nejen z americké produkce. Za zmínku stojí například fenomenální německý akční seriál Kobra 11. Tady nastoupil do jedenácté a dvanácté série, kdy namluvil komisaře Chrise Rittera v podání Gedeona Burkharda. Zdeněk Mahdal je rozvedený a má tři syny.    

Autor:
Vydáno: