Zajímavosti ze světa

Tentokráte se dozvíte něco o mravenčích tykadlech, ultrafialovém vidění nebo mišpuli.

... Mravenčí tykadla slouží ke sběru důležitých informací. Potkají-li se dva mravenci, nejprve se ohledají tykadly a vymění si své feromony. To jsou pachové částečky, podle kterých se vzájemně rozeznají. Každá mravenčí kolonie má jiný pach, podle kterého se mravenci identifikují a včas mohou odhalit a zahnat vetřelce.

... Ultrafialové vidění pomáhá zvířatům během polárních nocí přežít extrémní podmínky nad polárním kruhem. V zimě tady vládne převážně tma a slunce vychází jen nízko nad obzor. Během polárního léta je zase sluneční svit velmi intenzivní. Dokonale se těmto podmínkám přizpůsobili například sobi. Jejich oči díky schopnosti vnímat ultrafialové záření bezpečně odhalí ukrytého predátora. Lišejník, hlavní zdroj potravy, vidí sob výborně i potmě.

... Dobrou sýrovou pomazánku umícháme z jedné kostky sýra Lučina, poloviny kelímku tučného bílého jogurtu, dvou polévkových lžic majonézy a 200 g na jemno nastrouhaného tvrdého sýra. Potom dochutíme podle vlastní chuti stroužkem česneku, hrubě sekanými ořechy nebo bylinkami. Dosolíme, přidáme špetku pepře a necháme na chvíli odležet v chladu.

... I námořníci jsou pověrčiví. Na lodní palubě by se nemělo pískat. Hrozí totiž nebezpečí, že se pískáním přivolá ničivá bouře. Vítr se přivolával tak, že se hlavní plachty polévaly vodou.

... Muffiny a cupcake máme rádi, občas je ale neumíme správně rozlišit. Muffin obsahuje polohrubou mouku, proto bývá hutnější. Při pečení vyskočí, udělá tzv. hříbek. Jeho chuť není příliš sladká, připomíná bábovku. Podává se k snídani nebo svačině a většinou nebývá ozdoben polevou. Cupcake se pečou z hladké mouky. Jsou to malé dortíčky, které se plní i zdobí nejrůznějšími způsoby. Oblíbené jsou cupcaky s krémy doplněné ovocem, polevami či posypané jedlými dekoracemi.

... Mišpule je keř nebo nízký strom původem z Orientu. Její plody jsou žlutozelené až tmavě žluté malvice, které bezpečně rozeznáme podle výrazných kališních cípů. Připomínají trochu malá, chlupatá jablíčka. Před mnoha tisíci lety se mišpule rozšířila do Evropy a zdomácněla tady. Přesto ji u nás potkáme jen zřídka. Na podzim se keře vybarvují do krásných jasných barev a zdobí zahrady. Zralé plody se dají kompotovat nebo pojídat jako vitamínová bomba za syrova.

Autor:
Vydáno: