Zajímavosti ze světa

Tentokráte se dozvíte něco o stromech, zvířatech nebo třeba i tip na rychlé chuťovky.

Jak od sebe rozeznáme jehličnaté stromy

Už na první pohled je jasné, že není jehličí jako jehličí. Liší se nejen barvou, ale také délkou, postavením jehlic nebo vůní. Nejjednodušší způsob jak jehličnaté stromy od sebe rozeznat je podle šišek. Pokud budou delší, válcovitého tvaru, nahoře zaoblené a porostou nahoru, jedná se o jedli. Podobnou válcovitou šišku má i smrk, jeho šištice ale visí směrem dolů. Jedlička má jehličí tupé a ploché, pokud si sáhnete na smrček, lehce se popícháte, jeho jehličí je pichlavé. Rozeznávat jehličí lze i podle barvy. Jedle má jehličky na rubu světlejší než na líci, zatímco ty smrkové mají po obou stranách stejnou barvu.

Borovice má šišky mnohem menší, jejich tvar je kuželovitý. Jehlice u borovice vyrůstají ve svazečcích po dvou, jsou dlouhé a špičaté. Jehličí z borovičky je aromatické, pokud si budete chtít provonět byt, bude tou správnou volbou. Tento strom poznáme dobře i podle kůry, kmen je hrubě rozpukaný a šupinatý.

Modřín je strom, který je mezi jehličnany unikátní tím, že na zimu shazuje jehličí. Jehličky má jemné a měkké a to hlavně na jaře, kdy jsou ještě čerstvé. Modřín je dlouhověká rostlina, setkáte se s ním nejspíš jako s velikým urostlým stromem. S podzimem sice ztrácí svoje zelené šaty, ale malé šištičky, které vypadají trochu jako dřevnaté květy, po vysemenění na větvích zůstávají po další dva i tři roky.

Králíček obecný

Králíček obecný je nejmenší opeřenec žijící v Evropě. Tento malý ptáček dostal jméno podle žluto-zlaté korunky, kterou nosí na hlavě. Měří kolem 9 cm a můžete se s ním potkat v lese, kde vás zaujme neobvyklým třepotavým letem. Přes zimu se někdy přidává k menšímu hejnu sýkorek, zajistí si tak více potravy.

První vánoční pozdrav

První vánoční pozdrav byl doručen v roce 1841 v Anglii. Tiskárna jistého Charlese Drummonda ve skotském městě Edinburghu vyrobila podle přání zákazníka kartičku, na které byl obrázek s nápisem Příjemné svátky. Od roku 1843 si obchodní přátelé v Anglii mezi sebou posílali vlastnoručně napsaná vánoční přání. Každý z těchto pozdravů byl jedinečný originál a symbolizoval, jak moc si odesílatel příjemce váží.

Rychlé chuťovky

Když nestíháte a návštěva je za dveřmi vyzkoušejte superrychlé chuťovky. K jejich přípravě budete potřebovat dvě placky pita chleba, které opatrně nakrájíte na čtverečky. Na každý čtverec naneseme trochu pomazánky, může být česneková, sýrová, dobrá je i vajíčková. Spíchnete párátkem a dozdobíte kouskem vlašského ořechu nebo semínky podle vlastního vkusu.

Jak levně zabalit dárek

Zabalit dárek není jenom tak, musí se to zkrátka umět. A pokud neumíme, budeme improvizovat tak, aby i z té nedokonalosti vzniklo něco hezkého. K balení láhví a jedlých dárků, medu, nugety, džemu, můžeme použít odstřižený rukáv z košile. Ten zarovnáme a z obou stran převážeme mašlí jako bonbon. K balení můžeme použít i staré noviny, které mírně pomačkáme, vložíme do nich dárek, omotáme jednoduchým přírodním provázkem a dozdobíme kolečkem sušeného jablka nebo pomeranče. Dárek se dá netradičně ovázat i nití s navlečeným popcornem.

Autor:
Vydáno: