Zajímavosti ze světa

Tentokráte se dozvíte zajímavosti například o gepardech, svalech nebo nehtech.

Gepard, král rychlosti

Gepard štíhlý je považován za nejrychlejší suchozemské zvíře na Zemi. Tato kočkovitá šelma může dosáhnout rychlosti až 100 km za hodinu. Přesto, že patří mezi šelmy kočkovité, využívá při lovu své schopnosti rychle běhat a kořist uštve. Mezi kočkovitými šelmami je tento způsob lovu docela unikátní, tímto způsobem loví spíš psovité šelmy.

Mince, která padá z výšky

Napadlo vás někdy přemýšlet nad tím, jestli by mohla malá mince hozená z velké výšky ublížit člověku a zranit ho? Dá se docela dobře odhadnout, že peníz letící z 350 metrové výšky dosáhne nejvyšší rychlosti , která může být ve volném pádu vyvinuta. Dá se proto předpokládat, že mince hozená z 350 metrové věže by se před dopadem pohybovala rychlostí kolem 90 metrů za sekundu, což by mohlo být lidem stojícím v blízkosti opravdu nebezpečné.

Dechem můžeme plamen rozfoukat i uhasit

K hoření je zapotřebí tří věcí. Kyslíku, paliva a žáru. Když je žáru málo, hrozí, že plamen zhasne. V případě, že do něho zafoukáme, dodáme mu potřebný kyslík ten snadno hoří, uvolní množství tepla a tím vzniká žár. Plamen hoří dál. Pokud budeme chtít plamen naopak uhasit, je potřeba většího přísunu studeného vzduchu nebo na plamen zafoukat usilovněji.

Největší a nejmenší sval

Největší sval na lidském těle je přímý zádový sval. Táhne se přes celá záda a ze všech svalů na těle zabírá největší plochu. Za nejdelší sval můžeme považovat krejčovský sval, ten vede od kyčle až po koleno. Nejsilnější sval je určitě hýžďový. Bez jeho pomoci by se nám jen velmi těžce zvedalo ze sedu nebo stoupalo do schodů. Nejmenší sval se nachází v lidském uchu. Jmenuje se třmínkový a slouží k ochraně středního ucha proti poškození hlasitými zvuky. Toto zařízení je natolik důmyslné, že pokud se naše tělo nebude cítit ohroženo a nebude potřebovat chránit před zvýšeným hlukem, vytvaruje se tak, aby netvořilo překážku a my co nejlépe slyšeli.

Nehty rostou rychleji v teple

Možná jste si všimli, že vaše nehty rostou mnohem rychleji v létě než v zimě. Udává se, že na rukou rostou rychlostí 0,5 mm za týden, na nohou 0,2 až 0,23 mm za stejnou dobu. Nehtům na rukou tedy potrvá než vyrostou úplně znovu 4 až 6 měsíců, na nohou úplné obnovení potrvá 12 až 18 měsíců. Nehty jsou pro lidi a lidoopy nesmírně důležité, jen díky nim můžeme pevně uchopit a sevřít předmět. Ruka, která by byla tvořena jen měkkou pokožkou by to nedokázala. Nehet je svou stavbou velmi podobný vlasu. Oba jsou tvořeny bílkovinou, které se říká keratin. Vlasy vznikají z vláken keratinu, a nehty jsou díky této látce tvrdé a pevné.

Autor:
Vydáno: