Zajímavosti ze světa

Tentokrát se dozvíte zajímavosti o půdě, přirozené radioaktivitě, svalech, žluči a vitamínech.

Co je to půda?

Půda je nejsvrchnější část zemské kůry. Najdeme v ní hned několik složek. Je to například voda, vzduch, minerální soli, neživé částice i organický materiál, ale i žížaly, larvy atp. Půda je velmi důležitá součást života na Zemi. Díky ní mohou růst rostliny a stromy, poskytuje také prostředí k životu různým organismům. Rozkladem těl mrtvých mikroorganismů se obohacuje o velké množství minerálů, které jsou znova využity dalšími živými organismy. Půdy dělíme na lehké - písčité, těžké - jílovité a hlinité. Nejúrodnější je hlinitá, která je dobře provzdušněná a udrží dostatek vody pro růst rostlin.

Co je přirozená radioaktivita?

Téměř ve všech horninách na Zemi se vyskytují radioaktivní látky. Při jejich rozpadu vzniká záření, které je přítomné v celé naší atmosféře. Z hlubokého vesmíru na naši planetu dopadá nepřetržitě i kosmické záření. Jeho přítomnost můžeme sledovat na přístrojích, kterým se říká detektory záření. I člověk produkuje radioaktivní záření. To už ale nemluvíme o radioaktivitě přirozené, ale o zkouškách jaderných zbraní nebo provozech jaderných elektráren. Radioaktivita se velmi dobře uplatňuje v medicíně při léčbě nádorových onemocnění.

Co je to sval?

Tkáň každého živočicha se skládá z buněk. Ty dokáží reagovat na určité impulzy, smrští se a vyvolají pohyb. Pohybovat se mohou i vnitřní orgány živočichů. Sval je tvořen svalovou tkání a všechny svaly dohromady tvoří svalovou soustavu. Věděli jste, že když se vám při pocitu chladu nebo rozrušení vzpřímí chlupy na ruce, má to na svědomí tzv. vzpřimovač chlupu? Jde o neobyčejně důmyslnou reakci v kůži. Díky ní si pokožka aktivuje izolační schopnosti. Věda, která se svaly zabývá se jmenuje myologie.

Co je to žluč?

Žluč je zásaditá (nekyselá) tekutina, která vzniká v játrech všech savců. Zásobárnou žluči je žlučník a pokud je potřeba, odtéká žlučovodem do dvanáctníku. Ještě před tím než začne proces trávení ve dvanáctníku, rozbije tuky na drobounké kapičky a tím zrychlí trávení tuků.

Co jsou vitaminy?

Vitaminy jsou sloučeniny nezbytné pro zdravý život organismů. Je důležité, aby jejich poměr byl vyvážený. Nedostatek vitaminů může mít stejně škodlivé následky jako jejich přebytek.

Vitamín A - je obsažen v mléku, játrech, másle a čerstvé zelenině. Při jeho nedostatku hrozí šeroslepost. Důležitý je v jídelníčku malých dětí, podporuje správný růst.

Vitamin B - obsahují ho kvasnice a játra. Při jeho nedostatku hrozí slabost, jsme více náchylní k infekci, může se dostavit ztráta chuti k jídlu.

Vitamin C - obsaženo je hlavně v zelenině a citrusových plodech. Tento vitamin chrání naše tělo před kožními nemocemi, je důležitý pro kosti a svaly.
Pomůže nám ubránit se infekci.

Vitamin D - obsahují vejce a rybí produkty, hlavně rybí tuk. Je důležitý pro naše kosti a kůži.

Vitamin E - je obsažen v čerstvé listové zelenině a mléce. Jeho nedostatek může mít za následek třeba neplodnost.

Vitamin K - najdeme v čerstvé zelenině a díky němu si udržíme normální srážlivost krve.

Autor:
Vydáno: