Zajímavosti o lidském těle

Tentokráte se dozvíte zajímavosti o obočí, kýchání nebo kostech.

Obočí

Obočí je pro člověka velmi šikovný pomocník. Jeho nejdůležitější funkcí je zadržovat pot, který by mohl stékat z čela do očí. Jeho délka je nastavena tak akorát, to znamená, asi jeden centimetr. Když dosáhne určité délky, růst přestává. Obočí nám také pomáhá při vyjadřování tím, že doplňuje výraz v obličeji.

Kýchání

Kýchání je mohutné vydechnutí, které vyhání vzduch z těla rychlostí kolem 160 km/hod. Začíná uzavřením hlasivek, vytvoří se dostatečný tlak v hrudníku a následně se uvolní cesta do nosu. Začne se současně stahovat několik svalů, hlavně krčních a břišních, také bránice a velice citlivě reagují oční víčka. Při kýchání vyloučíme asi 5000 kapének plných bakterií. Kýcháme proto, abychom se zbavili dráždivých látek, které podráždily horní cesty dýchací. Mohou to být nečistoty, prach, hlen, spustit ho může i alergie. Kýchání není „rekordman" v překonávání rychlosti, daleko větší rychlostí totiž vydechujeme při kašlání, je to až 1000 km/hod.

Kosti, kůstky, kostičky

V lidském těle u dospělého člověka se nachází 206 různě velkých kostí. Kostru můžeme rozdělit na dvě části - osovou a kostru končetin. Hrudní koš se skládá z 25 kostí, lebka z 22 kostí a páteř z 33 obratlů. Na horních končetinách byste napočítali 64 a na dolních 62 kostí.

Tělo a chemické prvky

Lidské tělo se skládá bezmála ze 70% z vody. Samotná voda je tvořena ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku. Kyslíku je v těle nejvíc. Mezi dalších pět nejpočetnějších prvků patří uhlík, vodík, dusík a vápník. V lidském organismu najdeme i fosfor, draslík, fluor i sodík. Ve velmi malém množství, okolo 20 miliontin gramu najdeme wolfram, uran, berylium nebo vanad.

Antibiotika a antipyretika

Antibiotika jsou látky, které v naší krvi pomáhají ničit původce nemocí a brání jejich dalšímu růstu. Nejúčinněji bojují s bakteriemi, docela úspěšné jsou ale i v boji s houbami. Antibiotika jsou v České republice vydávány pouze na předpis a při jejich užívání je důležité vybrat celou dávku. Pokud máte dojem, že se váš stav zlepšil natolik, že je možné přerušit léčbu a nedoužívat dávku, vystavíte se riziku, že mikroorganismy nejsou ještě zcela zničeny a vám hrozí, že se stanou odolné - rezistentní. Příští léčba infekce se může prodloužit nebo lékař bude muset sáhnout po silnějším léku.

Antipyretika jsou látky, které tlumí bolest a snižují horečku. Pokud je bolest krátkodobá a člověka neohrožuje mohou pomoci například při bolesti hlavy, krku, svalů nebo při nachlazení.

Autor:
Vydáno: