Zajímavosti

Tentokráte se dozvíte zajímavé informace o lidských slinách, kadidlu, bramborách a jeden recept na super křížaly.

- Víte že, lidské sliny obsahují enzymy, které odstraňují mastnotu a kožní maz? Poradí si se sazemi i nikotinem. Lidské sliny jsou také dobrým prostředkem pro čištění starých uměleckých děl. Konzervátoři musí mít při takové práci velkou trpělivost, slinami zvlhčenými vatovými tamponky čistí obraz i několik dlouhých hodin. Sliny mají jednu velkou výhodu v tom, že díky jejich hustotě zůstávají na povrchu, nepronikají do drobných prasklinek v malbě a nepoškozují ji. K dalším velmi účinným prastarým prostředkům k čištění uměleckých předmětů patří třeba brambory, které jsou díky obsaženému škrobu schopny zachytit prach. K odstranění skvrn naši předkové používali i pivo, rozkrojenou cibuli nebo dřevěný popel. K čištění větších ploch, maleb, fresek i některých soch se mnohdy používá chlebová střídka.

- Kadidlo, jehož vůni cítíte v kostelech je vonná pryskyřice, která při pálení vydává poměrně silné kořeněné aroma. Některým lidem příjemné není, jiným zase voní. Kadidlo se získává z kmene kadidlovníku pravého. Rostliny se nařežou a počká se, až začne vytékat pryskyřice. Jejím zaschnutím vznikají drobné hrudky a zrnka, která se potom používají při různých církevních obřadech.
Vytěžená pryskyřice je i významnou součástí drahých parfémů. Jeden z nejluxusnějších parfémů světa, parfém Amouage, obsahuje kromě kadidla ještě dalších 120 komponentů. Pro své hojivé účinky je přidáváno do zubních past, je součástí balzámů a mastí. Spalováním kadidlové pryskyřice dochází u uvolňování vonných látek, které snižují stres, uvolňují napětí a dokážou pozitivně ovlivnit náladu. Největším vývozcem kadidla je dnes Somálsko a Etiopie.

- Pokud vám zbyly jablka nebo hrušky od svačiny a už na ně není chuť, udělejte si křížaly. Na křížaly se dá použít i ovoce, které ztratilo vodu, trochu seschlo a nevypadá tak hezky.  Ovoce omyjte, rozkrojte na čtvrtky a odstraňte jadřinec. Ze čtvrtek potom krájejte tenké křížaly, které dáte usušit na utěrku. Nejjednodušším a nejlevnějším pomocníkem je radiátor. Na utěrku vedle sebe naskládejte jednotlivé kousky tak, aby se nedotýkaly, a druhou polovinou látky je zakryjte. Ovoce přikrýváme proto, aby nezoxidovalo a zbytečně nezhnědlo a taky proto, aby vám je nějaký záškodník nerozsypal po zemi. Pokud se bude v té chvíli dobře topit, do rána jsou křížaly suché. A budete-li si je chtít ještě vylepšit, skočte do obchodu a z regálu vylovte jednu bílou a jednu tmavou čokoládu. Obě potom na nepřilnavé pánvičce rozpusťte a přidejte kousek másla. V bílé čokoládě lžičkou máčejte křížaly jablkové a v tmavé křížaly hruškové. Pokládejte na kus alobalu aby zaschly a stekla z nich přebytečná čokoláda. A nechte zaschnout. Tip - kamarádce z ubytovny se toto zdobení zdálo pořád málo zajímavé, přikoupila balení ozdobného máčku a čokoládové křížaly jím ještě posypala.

- V zelených bramborách je obsažen toxický solanin, který je zdravotně závadný pro zvířata i lidi. Nazelenalé hlízy brambor bychom proto neměli konzumovat. K jejich vzniku dochází dlouhodobým působením světla. Stává se to po silném dešti, když zeminu z povrchu rostlin odplaví voda nebo při nedostatečné hloubce při sázení. Pokud je nazelenalá pouze malá část brambory, postiženou část dobře odkrojte. Solanin se ukrývá hlavně ve slupce a povrchové části brambory.

Autor:
Vydáno: