Zajímavosti

Tentokráte se dozvíte zajímavosti o keramice, Egyptě, malbě a také dostanete typ na jeden super recept.

Objevení keramiky

Je velmi pravděpodobné, že keramika je objevem žen. Už v prvopočátcích byla zdobená a to především nejrůznějšími spirálami. Někdy se můžeme setkat s označením spirál - voluty. Odtud pramení označení spirálami zdobené keramiky jako volutová keramika.

Egypt - Stará říše

V staré Egyptské říši se používaly tři druhy písma. Hieroglyfické písmo, zkráceně také hieroglyfy, bylo používané nejdéle. Jedná se o obrázkové písmo, kterým se psalo do sloupců nebo řádků a zajímavé je, že se smělo psát zprava doleva i opačně. Sloupcový systém je starší, jednotlivé znaky byly dokonale propracované a nebyly pevně dány. Během doby některé zanikaly a jiné naopak vznikaly. Do dneška se historikům povedlo určit zhruba 6000 nejrůznějších znaků. Takové množství si nebyl schopen průměrný Egypťan zapamatovat, lidé běžně používali jen kolem 750 znaků. Slovo hieroglyfy vzniklo s největší pravděpodobností odvozením „ta hieroglyfcia", v překladu by znamenalo posvátná tesaná písmena.

Kromě složitého obrázkového písma existovalo ještě písmo hieratické. Jedná se o zjednodušenou formu obrázkového písma, v obrázku se spojovaly dva znaky do jednoho a používalo se v běžném životě. Egypťané pomocí znaků zapisovali jednodušší texty, recepty, záznamy o hospodářství a vedly se v něm i účty. Hieratickým písmem se psalo jen zprava doleva. K běžnému zaznamenávání sloužil červený a černý inkoust a psalo se na papyrové svitky, kusy látek a nejrůznější tabulky.

Dalším zjednodušením obrázkového písma vzniklo písmo démotické. Byla to lidová forma pro tu nejběžnější komunikaci. Obsahovala zhruba 1000 znaků a zajímavá je tím, že se v ní nepsaly samohlásky. Používali ji mnozí egyptští písaři.

Akční malba

Kdo chodil na hodiny výtvarky se možná setkal s pojmem - akční malba. Používáno je i její anglické označení - action painting. Tento malířský směr se rozvinul v USA a jedná se o hodně zábavnou a zajímavou techniku.  Spočívá v tom, že se velká plátna rozloží na zem a postupně se na něj vymačkávají tuby barev, barvy se rozlévají jen tak, z plechovky, zasypávají se pískem, jemnými kamínky nebo drcenými střepy.  Všechno se to potom nechá mírně proschnout a pomocí nožů či špachtlí se dotvoří různé struktury.

Akční malba je opravdovým překvapením pro diváka i malíře samotného. Tato díla vypadají občas hodně šíleně, většinou vzniká něco, co vůbec nečekáte. Další možností jak si namalovat vlastní obraz, přesto že malovat vůbec neumíte, je tzv. dripping. K dokonalému dílu potřebujete jen plátno, na které cákáte podle libosti štětcem barvu. Výsledek je zajímavý, pokud budete tuto techniku chtít vyzkoušet, pracujte raději venku na trávě. Doma by to nemuselo projít :)

Alfa a omega

Alfa a omega jsou prvním a posledním písmem řecké abecedy. Jsou symbolem prvního a posledního, začátku a konce, pro věřící symbolem Boha jako počátku všech věcí. U nás jsme si alfu a omegu upravili trochu po svém, užíváme spíš slovní spojení od A do Z.

Banány na grilu

Pokud máte po nedělním obědě rozpálený gril, neváhej, a šoupni si na něj ještě tuhle dobrotu. Z alobalu si vystřihneme obdélníky. Na každý obdélník položíme podélně rozpůlený banán.  Přidáme kousek másla, lžičku medu a posypeme mletou skořicí. Banány dobře zabalíme a položíme na gril. Hotové budou asi po osmi minutách, kdy je stačí rozbalit a dozdobit vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Autor:
Vydáno: