Zajímavé recepty

Tentokráte si s námi můžete připravit dortík s cukrovo-citrónovou polevou a kuře s játrovou nádivkou.

Dortík s cukrovo-citrónovou polevou

Nejprve jako vždycky smícháme korpus. Do misky si dáme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, vejce, mléko, sůl, rozpuštěné vlažné máslo a vše důkladně propracujeme. Hotové těsto vlijeme do kulaté formy vystlané pečícím papírem. Vkládáme do středně vyhřáté trouby. Upečený korpus si zatím necháme vychladnout. Na polevu si dáme do hrnce cukr, který zalijeme trochou vody a přidáme ještě citrónovou šťávu. Provaříme malou chvilku a dáme také stranou vychladnout. Zchladlý korpus podélně rozkrojíme na dva pláty s tím, že vrchní plát bude do tři čtvrtě rozkrojený - prostě bude masivní a ten spodní bude malý. Na ten spodní namažeme marmeládu z třešní a přiklopíme vrchním masivním plátem. Na závěr vršek polijeme polevou, ozdobíme třešněmi a pokud možno jedlou květinou a dáme hned zchladit do lednice. 

Kuře s játrovou nádivkou

Nejprve si uděláme nádivku. Smícháme naškrábaná nebo pomletá kuřecí játra, strouhanku, vajíčko a přidáme koření - muškátový květ, sůl. Touto nádivkou naplníme kuře. Pokud nějaká zbude, můžeme ji rozložit v pekáčku okolo naplněného kuřete nebo upéct v jiném pekáčku. Kuře posypeme sladkou paprikou, osolíme a pečeme lehce podlité vodou v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia zhruba hodinu a půl. Záleží na troubě, každá peče jinak. Můžeme podávat s bramborami nebo čerstvou zeleninou.  

Autor:
Vydáno: