Záchrana jeřábů

Nesmírně cenné informace o pohybu jeřábů mandžuských a daurských v místě jejich přirozeného výskytu získali odborníci díky mezinárodnímu projektu Zoo Brno. V loňském roce se podařilo třem ptákům nainstalovat speciální vysílačky, které nyní vydaly důležité svědectví o životě jeřábů ve volné přírodě.

Záchrana jeřábů

Celý tento projekt je pro mě srdeční záležitost. Provází ho celá řada komplikací, se kterými se snažíme vypořádat. Mám velkou radost, že naše práce vede k opravdové pomoci a pochopení toho, jak a kudy jeřábi létají. I když s tím bohužel nejsou spojené jen dobré zprávy,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Už loni jsme informovali o tom, že tři jeřábi (dva jeřábi mandžuští a jeden jeřáb daurský) z Okského zapovědniku na Dálném východě dostali telemetrické vysílačky, abychom mohli monitorovat jejich pohyb. „Do podzimu se ptáci drželi v okruhu několika desítek kilometrů od místa vypuštění. V říjnu se ale dva z nich náhle přesunuli do Číny, odkud velmi rychle pokračovali na jih,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Kolegové z Khinganské státní přírodní rezervace, kteří s námi na projektu intenzivně spolupracují a ptáky vypouštějí, se mohli na základě online dat vydat jeřáby pozorovat. Se třemi sledovanými jedinci se podařilo do divočiny vypustit dalších devět opeřenců. Jak jsme ale upozorňovali už loni, cílem projektu bylo sledovat i překážky na trasách jeřábů. To se bohužel potvrdilo.

V polovině října se jeden z jeřábů podle dat přestal pohybovat. Jednalo se o jedince, který měl vysílačku, takže mohla být velmi přesně zaměřena jeho poloha, což se nakonec také podařilo. Pracovníci khinganské rezervace už ale našli jen zbytky těla. „Byl zastřelen v období lovu vodních ptáků poblíž vesnice Nikolo-Alexandrovskaya v Amurské oblasti. Už bylo zahájeno trestní vyšetřování, které má na starosti meziměstské oddělení Ministerstva vnitra Ruské federace v Oktyabrském okrese,“ konstatoval Mikhail Parilov z Khinganské státní přírodní rezervace.

Další dva ptáci naštěstí stihli migraci zahájit včas. Jeřáb daurský letěl přes Čínu na Korejský poloostrov a v současné době zůstává na pobřeží Japonského moře v KLDR u hranic s Jižní Koreou. Jeřáb mandžuský překročil hranice tří čínských provincií a poté se asi na měsíc podíval na území KLDR. V polovině prosince se vrátil do Číny a nyní se zdržuje podél pobřeží Žlutého moře u přístavu Lü-šun-kchou. Určitě není bez zajímavosti, že na tomto místě přezimují jeřábi vůbec poprvé. Nicméně podle barvy peří a tvaru těla se jim daří velmi dobře a rozhodně netrpí hlady. Ostatně v této lokalitě pravidelně zimují čápi východní a místní obyvatelé se o ně velmi dobře starají. Na jaře tak budeme netrpělivě očekávat návrat obou ptáků do Ruska.

„Kromě objevení nového zimoviště nám snad ještě větší radost udělala zpráva od čínských ornitologů a ochránců přírody. Jeden z vypuštěných jedinců utvořil pár s divokým jeřábem. Přesně to bylo cílem našeho projektu a pevně věřím, že podobných novinek bude jen přibývat,“ uzavřel Suvorov.

V roce 2015 Zoo Brno poprvé transportovala dvě vejce jeřábů mandžuských na Dálný východ. Během následujících jsme oslovili další evropské zoologické zahrady, které chovají jeřáby. K vejcím jeřábů mandžuských tak postupně přibyla i vejce jeřábů daurských. Khinganská státní přírodní rezervace se vysazováním jeřábů úspěšně zabývá už více než 20 let. Nyní může spolu s brněnskou zoo sledovat, jak se jim vede i po vypuštění do volné přírody. Do budoucna plánujeme tuto spolupráci ještě rozšířit a posílit a získat tak ještě více informací nezbytných pro ochranu a záchranu jeřábů.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: