Za časů svaté Ludmily

Akci pro širokou veřejnost připravila pracovnice DDM Beroun, paní Zuzana Heranová. Vydali jsme se do časů, kdy žila kněžna Ludmila, která je patronkou naší země. Koncem tohoto týdne vyvrcholí národní oslavy pořádané u příležitosti výročí 1100 let od zavraždění kněžny Libuše. Stalo se tak na Tetíně v roce 921. Široká veřejnost uctívá svatou Ludmilu. Vzpomenuly si na ni i děti naší školní družiny.

Za časů svaté Ludmily

Je středa 15. 9. 2021 a děti školní družiny po obědě odchází v intervalech na předem plánovanou akci. Trasa vede po cyklostezce z Berouna k Alkazaru. Cestou je rozmístěno 10 informačních tabulí, kde se seznamujeme s životem svaté Ludmily, ale i s dobou, kdy žila. Na stanovištích se dozvídáme, jak lidé žili v 9. století, jak bydleli, co jedli, zda se zdobili, ale i jak se postupně měnil jejich život, jejich svět. Cestou sledujeme okolí podél Berounky na pravém břehu, vidíme Tetín, který byl odedávna spojován se Slovany a kněžnou Ludmilou. Na každé zastávce jsme se trochu seznámili s historií doby, našli písmenko, které jsme si museli zapamatovat. Krom toho jsme museli zodpovědět otázku, která zde byla přiložena. Potom jsme mohli putovat dál. Přestože jsme vyrazili na trasu docela brzy, celou stezku jsme v odděleních nestihli. Ovšem nic není ztraceno. Paní vychovatelka nám poskytla informační tabule a my zbytek dodělali ve škole.

Z krásného putování jsme si odnesli mnoho informací, splnili dané úkoly a vyluštili tajenku. Ta zněla: P - - - - - - - - A. My děkujeme paní Heranové za tuto připravenou akci a DDM Beroun mnoho úspěchů v jejich práci. Přejeme si, aby podobných putování bylo ještě více. Děkujeme!

A tak děti školní družiny si připomněly kněžnu svatou Ludmilu a uctily památku této významné postavy českých dějin.

Autor:
Vydáno: