Vzduchovka

Vyzkoušet si zbraň, je přáním spousty kluků a holek. Po rekreační zbrani sáhnou rádi dokonce i tátové.

Pokud si rádi zastřílíte jinak, než prostřednictvím počítačové hry, nabízí se vzduchovka. Poměrně bezpečná, jednoduchá záležitost, která má omezenou sílu a neměla způsobit vážné zranění. Když budete při střílení na terč trochu přemýšlet a dodržovat určitá pravidla, nebudete mířit sami proti sobě, není potřeba se bát.

Je konstruovaná jako zbraň rekreační a jako taková má mnoho výhod. Za prvé, nemusíte vlastnit zbrojní pas, za druhé se velmi lehce udržuje. Náboje - diabolky se nejčastěji používají ve dvou rážích 4,5 a 5,5 mm. Rychlost se v době, kdy opouští hlaveň pohybuje mezi 150 - 350 m/s. To by se mohlo rovnat 540 - 1260 km/hod.

Další velkou výhodou je to, že vzduchovka nepoužívá k rozpohybování náboje střelný prach, ale jednoduše pracuje na principu stlačení vzduchu.
Jednoduchá je manipulace i nabíjení. Stačí sklopit hlaveň, vložit diabolku a mírnou silou hlaveň vrátit zpět. Píst, který je umístěný v horní části , nad spouští má za úkol stlačit vzduch a velkou silou vymrštit diabolku z hlavně.

Vzduchových zbraní existuje mnoho variant. Využívají se např. ve sportu. Tyto moderní vzduchovky lze vybavit tlumičem, optickým hledáčkem nebo laserovým zaměřovačem.

Autor:
Vydáno: