Vzácná potápka hnízdí v areálu zoo

Areál ostravské zoologické zahrady leží v lokalitě Velkého ostravského lesa. Díky přírodnímu charakteru některých jeho částí je tak nejen příznivým prostředím pro chovaná zvířata, útočiště zde ale nachází i řada volně žijících zvířat. Mezi běžně se vyskytujícími druhy se občas objeví i velmi vzácní jedinci.

Vzácná potápka hnízdí v areálu zoo

Zelená oáza uprostřed města skýtá útočiště zajícům, srncům, liškám, lasičkám, veverkám, desítkám druhů ptáků, plazům i obojživelníkům. Někteří zástupci patří i k velmi vzácným druhům. V minulých týdnech překvapily pracovníky zoo potápky malé, které zahnízdily na jednom z rybníků. Stalo se tak úplně poprvé. A k hnízdění v zoo se rozhodly hned dva páry. Koncem května se v hnízdní kotlince jednoho z nich objevila první mláďata. „Celkem jsme u jednoho páru napočítali pět mláďat, které rodiče neustále krmí hmyzem a drobnými rybkami. Je zajímavé sledovat, jak se malé potápky rády vozí na hřbetech rodičů. Je až neuvěřitelné, že se v jednom okamžiku ukrylo pod peřím všech pět mláďat.“

Potápky se podařilo zachytit na kameru v době inkubace vajec i při následné péči o mláďata (viz videa).

Potápka malá (Tachybaptus ruficollis) je nejmenším druhem potápky v Evropě. Hnízdí obvykle v nižších polohách, do 600 m n. m. Plovoucí hnízdo si staví na mělkých stojatých vodách, převážně na málo obhospodařovaných rybnících bez ohledu na jejich velikost. Je schopna zahnízdit i na zcela nepatrných zarostlých rybníčcích. V České republice patří potápka malá k ohroženým druhům. Z důvodu intenzivního obhospodařování rybníků jí ubývá hnízdních možností. V současné době u nás hnízdí pouhé asi čtyři stovky párů.

Autor:
Vydáno: