Vypouštění ježků

Jako každý rok se na jaře vždy vrací zpět do přírody sympatičtí bodlináči, kteří se do ústecké zoologické zahrady dostali na podzim či na začátku zimy. Do zoo je přinesli lidé, a protože jejich stav by jim neumožnil ve volné přírodě přežít, museli se o ně postarat chovatelé. Teplé počasí již umožňuje jejich vypuštění zpět do přírody.

Vypouštění ježků

Každý ježek, který byl přijat, byl podroben důkladné veterinární kontrole, byl odblešen, odčerven a pokud to jeho zdravotní stav vyžadoval, i léčen antibiotiky. Po svém příchodu byl nejprve umístěn na „samotku“, kde byl průběžně kontrolován jeho zdravotní stav a pokud byly jeho váhové přírůstky přiměřené (50 – 80 g denně), byl zhruba po 10 – 14 dnech přesunut do společné expozice“, popisuje chovatelka Jana Bárnetová (foto 1). Bylo však nutné vycházet z ježčí samotářské povahy, takže je zde vždy připraveno dostatečné množství míst k úkrytu, ale také míst, kam se předkládá krmení. Vzhledem k tomu, že se jedná o hmyzožravce, skládá se jejich potrava v zoo zejména z kočičích granulí, vařeného kuřecího masa a skeletů, z vařených vajíček, z tvarohu, ovesných vloček, rýže, moučných červů, nezbytným doplňkem jsou vitamíny a minerální látky. Nabodnuté jablko nebo hruška na ježčí bodliny je jen fantazií kreslířů dětských knížek J.

Pokud ježek dorazil do zoo v srpnu či září, popř. říjnu, stačil nabrat dostatečnou hmotnost a mohl být vypuštěn ještě před zimou – takových bylo celkem 11. Ti, kteří byli menší či slabší, strávili v zoo celou zimu, nejprve ve vnitřní místnosti v zimovišti při teplotě cca 10°-11°C, pokud dosáhli hmotnosti nad 700 gramů, byli přesunuti do venkovní expozice. „Zde měli dostatek přírodního materiálu jako listy, seno, slámu, aby se zahrabali a byli chráněni před nepřízní počasí. Pokud nemrzlo a ježci na krátkou dobu aktivovali, předkládalo se jim krmení (granule, popř. mouční červi, maso...) a preventivně i antibiotika do pití“, dodává Bárnetová.

S příchodem teplého počasí bylo v polovině dubna (konkrétně dnes 16. 4.) vypuštěno posledních pět bodlináčů, stejné množství vypouštěli včera 15. dubna členové přírodovědného kroužku, který při zoo funguje (foto 2). Zoo se v „ježčí“ sezóně 2014/2015 postarala celkem o 26 jedinců, ve srovnáním s minulými lety je počet donesených ježků o něco nižší.

Autor:
Vydáno: