Výběh plný mláďat – šest lam a devět nanduů

Ve výběhu jihoamerických zvířat v ostravské zoologické zahradě je v současné době k vidění celkem 15 mláďat – šest mláďat lam alpak a devět mláďat nandu pampového, největšího ptáka Jižní Ameriky.

Výběh plný mláďat – šest lam a devět nanduů

Od dubna se v ostravské zoo narodilo celkem šest mláďat lam alpak – pět samečků a jedna samička. O všechna mláďata jejich matky příkladně pečují. Lamy alpaky pocházejí z Jižní Ameriky a jedná se o zdomácnělou formu divoce žijících lam. Alpaka byla vyšlechtěna pro vlnu, která je velmi jemná a hřejivá. Mívá různou barvu – od bílé přes světle hnědou a rezavou až po tmavě hnědou. Některá zvířata bývají různobarevná. Stejně tak pestrá jsou i letošní mláďata.

Mláďata nandu pampového se vylíhla 10. června. Všechna jsou v péči svého otce, samice jsou oddělené ve vedlejším výběhu. U nandu pampových obstarává péči o potomstvo výhradně samec. Ten se páří s více samicemi, které pak snášejí vejce do jednoho hnízda a dál se o snůšku nestarají. Snůška může mít až 30 vajec, která samec inkubuje 35-40 dní. Mláďata jsou po vylíhnutí schopna běhat a sama si hledat potravu. Samec je vodí a střeží až do stáří asi 6 měsíců.

Autor:
Vydáno: