Všehochuť

Tentokráte se dozvíte zajímavosti například o Saturnu nebo jepicích.

... Planeta Saturn má jako jediná z planet sluneční soustavy menší hustotu než voda. Pokud by bylo v našich silách položit ji na dostatečné množství vody, mohla by na ní volně plavat.

... Že má jepice krátký život, je známo. Její střevo je nefunkční a ústa zakrnělá, proto nemůže přijímat žádnou potravu. Příroda ji v dospělém stadiu odsoudila k trestu smrti vyhladověním. Tomuto dospělému stadiu ale předchází období larvy, které může trvat jeden až čtyři roky.

... Země se na své dráze pohybuje rychleji pokud je blíž Slunci. Pokud se dostane do větší vzdálenosti, její pohyb zpomalí. Tato vzdálenost ke Slunci způsobuje rozdílnou délku ročních období. Nejdále se naše planeta od Slunce nachází na severní polokouli v červenci, což je hodně zvláštní. Na severní polokouli jsou jaro a léto o něco málo delší než podzim a zima. Pokud bychom chtěli uvést přesná čísla, na severní polokouli trvá jaro 92,8 dne, léto 93,6 dne podzim 89,8 a zima přesně 89 dnů. Na jižní polokouli by tato čísla byla logicky opačná.

... Biologické zbraně dokáží napáchat obrovské ztráty na lidském zdraví i životech. Víte, že tyto zbraně nejsou jen smutným výdobytkem moderní doby? Jako první biologická zbraň byla použita v roce 600 př. n. l. ve městě Kírra v Řecku rostlina čemeřice černá. Pomocí kořenů této rostliny otrávili útočníci jediný městský zdroj pitné vody. Dobyvatelům nestálo nic v cestě. Obránci si přivodili těžký průjem a nesnesitelné bolesti břicha, díky kterým museli brzy rezignovat.

... Hydroxylapatit je nejtvrdší látka, která se objevuje v našem těle. Je obsažena v zubní sklovině. Díky ní můžeme pevně skousnout sousto, aniž by došlo k porušení zubu. Pokud zuby používáme nesprávně, otvíráme jimi například lahve nebo louskáme ořechy, může dojít k jejímu poškození nebo odlomení. V tomto případě se zubní látka už neobnoví.

Autor:
Vydáno: