Všehochuť

Dnes se dozvíte jak připravit hlemýždě nebo medové bonbónky.

Medové bonbónky

Tak trochu jiné tvrdé cukroví nabídne tento recept. Máte-li chuť, určitě vyzkoušejte. K jeho výrobě budeme potřebovat:
350 g čokolády na vaření
350 g kvalitního medu
230 g másla (82% tuku)
280 g krystalového nebo pískového cukru
trocha oleje

Postup práce: Nejvhodnější je použít kastrol s nepřilnavým dnem. Na mírné teplotě rozpustíme čokoládu na vaření, přidáme cukr, med a máslo. Směs stále mícháme a necháme přijít k varu. Teď už by mělo být znát, že pomalu houstne.  (Pro jistotu můžeme provést i malou zkoušku. Na studený talíř ukápneme lžičkou kapku a chvíli počkáme až kapka ztuhne). Hladkou mísu nebo plech dobře potřeme olejem a směs do ní ve stejnoměrné vrstvě rozetřeme. Než úplně vychladne, namočíme ostrý nůž do vody a krájíme medové kostky. Ty potom necháme zcela vystydnout. Medové bonbónky se dají i zabalit do alobalu a vzít s sebou třeba na výlet.

Ochutnáte hlemýždě?

Možná to zní divně, hlemýždi patří k tradiční staročeské kuchyni. Baštit hlemýždě ale bývala výsada těch bohatších. Chudí lidé mívali většinou početné rodiny a malinké porce hlemýždích tělíček by tolik hladových krků jen těžko zasytily.

Ve šlechtických sídlech jste mohli nejčastěji ochutnat hlemýždě nadívané. Pokud vás tento staročeský recept oslovil, můžete se na jaře či v létě vydat na samosběr, hlemýždě si nachytat a vyzkoušet osvědčenou recepturu našich předků.

Jdeme na to! Potřebujeme asi 30 kusů čerstvých hlemýžďů. Dáme je vyčistit, to znamená vyhladovět. Slovo vyčistit zní méně ošklivě, my budeme čistit. Potřebujeme k tomu velikánský, nejlépe prádelní hrnec plný vody, do kterého hlemýždě namočíme. Tři až čtyři dny budeme každý den vodu poctivě měnit, až bude čistá.

Po třech dnech si připravíme další velký hrnec, ve kterém necháme vřít vodu. Hlemýždě do ní vložíme a malou chvíli prudce povaříme. Ulity potom vyndáme, necháme mírně vychladnout. Silnějším drátem s očkem na konci, je možné použít i háček na háčkování, vydloubneme povařená hlemýždí tělíčka. Z těch je potom potřeba odkrojit černé ocásky, špičky hlavičky a zbavit zbytků střev.

Čisté maso promneme se solí a dobře opereme ve vodě. Dáme vařit do silného vývaru, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a trochu libečku nebo jiných bylinek podle chuti. Masíčko by mělo být za pozvolného vaření asi za dvě hodiny měkké.  Teď, když všechno bublá v hrnci, zbývá připravit, osušit a nazdobit ulity. Ty se plní různými druhy nádivek. Hodí se třeba rybí, sardelová nebo máslová. Ozdobí se bylinkami, plátky čerstvého citronu, olivami a máme hotovo.

Pokud jste dočetli až do konce a říkáte si, že tohle rozhodně nedáte a zkoušet jistojistě nebudete, víte aspoň, že naši předkové v dobách minulých také toužili jako hostitelé zazářit a nabídnout nevídaný pokrm.

Autor:
Vydáno: