Všehochuť 5

Tentokráte se dozvíte něco o snech.

Skrytý význam snů

Každou noc se nám ve spánku zdají sny. Snění se odehrává ve fázi spánku, kterému se říká rychlé pohyby očí - REM. Možná si uvědomíš, že pokud tě v této fázi někdo nečekaně probudí, i ty sám cítíš, že se tvé oční bulvy rychle pohybují. REM spánek je důležitý, každou noc ho prožíváme aspoň jednu hodinu. Malé děti a mimina až osm hodin za den. A děti mívají také více snů, které bývají barvitější a fantastičtější.

Přesto, že ještě nikdo nikdy nedokázal zodpovědět, proč se nám sny během noci zdají, je pravděpodobné, že mají za úkol snižovat míru úzkosti a vstřebat prožitý stres. Dokonce to vypadá, že sny ke svému životu potřebujeme, dokážou ukázat na problémy, které si nechceme připustit nebo si je neuvědomujeme. Vyjadřují emoce, ukazují na tajná přání, dokážou dokonce odhalit onemocnění. Potlačit je neumíme. Ale neznamená to, že každý ze snů, který se nám zdá, vyjadřuje něco konkrétního. Ve spánku běží mozek naprázdno, je z části vypnutý a občas vypluje na hladinu nějaká informace, která nemusí nic znamenat. Pokud se nám do spánku ale zakousává noční můra, budíme se zpocení a s hrůzou, je to většinou důvod, zamyslet se, jestli naše fyzické tělo nebo psychika neukazuje na nějaký problém.

V pravěku věřili, že sny zodpoví všechny naléhavé otázky. Dokážou předpovědět štěstí v lovu, nebo úspěšnost tlupy. Ve starověku se zase lidé domnívali, že díky snům mohou promlouvat s bohy, sdělit jim své otázky a ty budou zodpovězeny.

Jedním z největších psychoanalytiků byl lékař a psycholog českého původu, Sigmund Freud. Ten se domníval, že sny vyjadřují naše nejtajnější touhy, mají mnoho skrytých významů a není v našich silách si je zakázat ani v případě, že si je nepřejeme a nesouhlasíme s nimi.

Největší z chytráků

Jak poznat nejchytřejšího člověka? A podle jakých kritérií jeho inteligenci hodnotit?

Mnoho lidí je nadprůměrně inteligentních. Někteří z nich vynikají jen v jediném oboru, jiní jsou mají velmi dobrý přehled hned ve více oborech. Pokud by chytrost znamenala přínos pro lidstvo, mohl by být nejžhavějším kandidátem Albert Einstein. Kdo ale řekl, že chytrost se projevuje uměním definovat poučky a vzorce? Možná by se dala hodnotit i tím, jak rozumíme umění, jestli jsme schopni namalovat překrásný obraz, mluvit deseti jazyky nebo složit dokonalé hudební dílo. Mají vyšší inteligenci vědci, malíři, vynálezci nebo ti, kteří zvládnou levou rukou všechny obory? Tady bude na místě zanechat otázek, protože srovnávat Mozarta s Leonardem da Vinci a Karla IV. s Archimédem prostě nelze.

Nejčastějším způsobem měření inteligence jsou IQ testy. Velká písmena IQ znamenají zkratku pro inteligenční kvocient. Je to test, který zkoumá matematické představy, jazykové schopnosti, zaměřuje se na paměť i na celkovou představivost. Každá kategorie je hodnocena určitým počtem bodů.

Při dosažení 90 - 109 bodů je tvá inteligence průměrná a ty spadáš do kategorie, kam spadá největší procento populace. 110 až 129 bodů tě podle tabulek posune na místo pro nadprůměrně inteligentní jedince. V případě, že v testu dosáhneš 130 bodů a výš, jsi výjimečně inteligentní, nad 140 bodů dokonce geniální. Pro představu, lidé s postižením inteligence, (nepleťte si je ale s vozíčkáři nebo nevidomými), dosahují v testování mezi 70 až 85 body, hodnotí se jako slaboduchost.

Sebelepší test ale nedokáže spravedlivě ohodnotit všechna kritéria. Někdo je chytrý na jazyky, jiný plave v matice. Někdo se dokáže soustředit a napíše test na výbornou bez přípravy třeba na frekventované křižovatce. Jiný se soustředí hůře, rozladí ho běžné věci a svou práci nemůže vykonat tak, jak by si představoval a nedokáže prodat to, co v sobě má. Neznamená to, že je hloupější.

V současné době proto zaznívají názory, že testy inteligence nejsou zrovna správným měřítkem, jak chytrost dokázat. Nikdo navíc nepřišel s jiným řešením testování.

Lidé hodnocení jako geniální mají sice mimořádné schopnosti, ty ale nejsou zárukou toho, že mimořádně úspěšný bude i jejich život. Někdy právě naopak mívají problém s komunikací a s navazováním vztahů, hledají těžko sobě rovné přátele. Pro běžný život je i podle psychologů nejpříjemnější průměrná hodnota. S tímto ohodnocením dokážete vystudovat kvalitní vysokou školu a žít běžný spokojený život.

Autor:
Vydáno: