Všehochuť

Tentokráte se dozvíte zajímavé informace o slunci nebo super recept na omáčku k těstovinám.

Je slunce při západu opravdu červené?

Západ slunce prý patří mezi nejkrásnější pohledy, které můžeme sledovat. Směsice červených, rudých a oranžových tónů září, mění se, prolíná. Trvá to jen chvíli, potom začíná slábnout a toto nádherné divadlo zmizí někde daleko za obzorem.

Slunce ve skutečnosti ale barvu nemění. Sluneční světlo je složeno ze směsice barev a nám se jeví spíše jako bílé. Díky atmosféře, která obsahuje molekuly vzduchu, ale také různé příměsi, jako jsou prach, vodní páry a jiné drobné částice dochází k tomu, že ve slunečním světle tyto částice rozptylují různé barvy. Když je slunce příliš nízko nad obzorem, toto rozptýlení vnímáme jako rudé.

Je libo těstoviny?

Pro milovníky těstovin přináším tip na rychlou ořechovou omáčku. Máte-li ořechy rádi, určitě neváhejte a vyzkoušejte. Ořechová jádra, na porci asi jednu velkou hrst, vložte do mixéru a rozsekejte na menší kousky. Přilijte kelímek sladké smetany, špetku pepře a umixujte na hladkou kaši. Těstoviny uvařte podle návodu, nechejte okapat a ihned polijte troškou rozpuštěného másla. Potom přidejte ořechovou omáčku.

Co je to dna?

Dna se může projevit tehdy, když v těle začne stoupat hladina kyseliny močové. Ta krystalizuje, usazuje se v kloubech a šlachách, způsobuje otoky a zarudnutí kloubů. Někdy ji také nazýváme nemocí králů či nemocí bohatých. Tímto onemocněním trpí hlavně muži. Nejčastěji je při ní postižen palec u nohy, který bolestivě otéká, ale projevit se může i u ostatních kloubů.

Její příčinou může být genetická dispozice, to znamená, že jste předpoklad k ní získali po rodičích, na vině může být i nezdravý životní styl. Spustit ji může přemíra masných výrobků, uzenin, ale také alkoholu a cukru. Často bývá spojována s přejídáním a špatnou stavbou jídelníčku. Ještě ve středověku byla výsadou bohatých, těch, kteří si mohli dovolit často do jídelníčku zařadit maso. V dnešní době, kdy už v Evropě nouzi o potraviny nemáme, se její výskyt dál zvyšuje.

Nejšťastnější místa na světě

Víte, že existuje žebříček nejšťastnějších míst na světě? Najdete je v Severní Americe a na západě Evropy. Nejšťastnější lidé žijí podle výzkumu Kolumbijské univerzity v New Yorku ve Švýcarsku. Na dalších příčkách se umístil Island, Dánsko a Norsko. Špatně si nevedeme ani my, Česká republika se umístila na 31. místě ze 158 zúčastněných zemí.

Na šťastné lidi narazíte také v Rakousku, Španělsku nebo Japonsku. Nejšťastnější americké místo je podle výzkumu část Floridy, která se nazývá North Port-Bradenton-Sarasota. V této oblasti žije poměrně velké množství seniorů nad 65 let a je zvláštní tím, že je zde velice malé procento obézních lidí.

Autor:
Vydáno: