Všechno jednou začíná, všechno jednou skončí

Stará známá pravda říká: „Všechno dobré jednou začíná, všechno dobré jednou skončí“. A to se stalo právě dnes dětem ve školní družině v 1. – 3. oddělení. Okamžik, kdy končí v naší družině praxe studentů SPgŠ Beroun.

Všechno jednou začíná, všechno jednou skončí

Vše se odehrávalo ve školním roce 2021–2022. Koncem měsíce září přišli studenti s paní profesorkami Kubáskovou, Čermákovou a Laňovou do naší školní družiny, aby si prohlédli všichni společně, kam studenti budou docházet. Vzhledem k tomu, že v tehdejší době covidová situace neumožňovala přístup do budovy školy, vše proběhlo v přírodě. Prostor, který se zdál ideální, byl nedaleký park u školy. Zde se sešla naše tři oddělení, která se našim hostům představila i s jednotlivými vychovatelkami. Při této příležitosti se praktikanti seznámili i s činností a prací naší školní družiny. A pro začátek, by to asi stačilo. Nikdo z nás nevěděl, jak se situace bude vyvíjet a jak budou moci studenti za dětmi do oddělení. Přesto, že situace nebyla příliš ideální, za přísných hygienických opatření v naší družině praxe probíhala. Začala v odděleních již počátkem října 2021 a vlastně skončila dnes. Studenti zpočátku naslouchali vychovatelkám v odděleních, a po několika dnech do toho spadli oni sami. Věříme, že praxe v naší družině splnila očekávání nejen studentů a profesorů, ale i nás dětí v odděleních a jejich vychovatelek. Vše se odehrávalo jako na houpačce, jednou dole, jednou nahoře, ale vše se zvládlo.

Dnes nastal okamžik, kdy došlo k loučení. V prvním oddělení si studenti připravili pro děti krásné „Pohádkové odpoledne“. Děti na jednotlivých stanovištích plnily různé úkoly a na závěr bylo vyhodnocení. A co se zde plnilo na šesti stanovištích? Bylo to skládání puzzle, přebírání hrachu, kimova hra s pohádkovými postavami, poznávání věcí podle hmatu, hledání prstenů a cesta se zavázanýma očima. Děti od praktikantů obdržely drobné odměny. Pozor, ale i děti si pro své kamarády připravily překvapení. Každý obdržel od dětí obrázek a k tomu ještě medaili za dobře vykonanou práci. Tím se rozloučili a v srdcích všem zbydou jen vzpomínky. Ano, je to skutečnost.

Druhé oddělení naší družiny se též loučilo. O to bolestivější pro děti bylo to, že mezi našimi praktikanty, byli i dva hoši. A to je co říci! Dnešní odpoledne začalo v družině, kde došlo k oficiálnímu hodnocení a předání drobných dárečků studentům a paní profesorce. Kromě kytičky z korálků obdrželi ještě i verše z praxe, doplněné několika fotografiemi z průběžné činnosti. A pak již hurá, jdeme ven. Dnes nás čeká „Čarodějnické odpoledne s pokladem“. Ten si pro nás připravily čarodějnice praktikantky. Na sedmi stanovištích děti plnily různé úkoly. Ty nakonec byly vyhodnoceny a než se pustily do hledání pokladu, musely ještě každý vyrobit jedno čarodějnické koště. S verbou se pouštíme do výroby koštěte a po deseti minutách je hotovo. Jaké překvapení hoši pro vrchní čarodějku vyrobili koště v životní velikosti. A pak se i na něm čarodějnické děti prolétly po okolí. A teď již jdeme hledat poklad. Po krátké době děti poklad nachází a dochází k jeho spravedlivému rozdělení. Bylo nám to dnes všechno líto, protože se opravdu musíme rozloučit. Ale my si vymysleli ještě jednu společnou akci v závěru školního roku. Uskuteční se turnaj dětí Veverušáků proti praktikantům. Tak uvidíme!

Loučí se i třetí oddělení. Poslední praxe, poslední chvilky společně strávené. Čarodějnické odpoledne, ale ve školní družině. Úvodem si děti četly ukázky z knihy Malá čarodějnice. Poté si všichni čarodějnici vyráběli. Nakonec vyhodnocení nejlepších a opět velké loučení.

A tak to opravdu dnes všechno skončilo.

Autor:
Vydáno: