Víte, že?

Dnes se dozvíš něco o tramvajích nebo třeba zajímavosti o játrech.

... Játra jsou největším vnitřním orgánem? Jsou trávící žlázou, která produkuje žluč a zároveň orgánem zásobním. Ukládají železo, některé vitamíny a glykogen, zásobní cukr v našem těle. Jejich důležitá funkce je detoxikovat organismus, zbavovat tělo škodlivých toxinů, ty se potom vyloučí z těla ven v podobě moči.

... Aby z klikání na PC myš nebolelo zápěstí, pomáhají jednoduché triky. Vyplatí se pořídit vhodnou podložku pod myš, která zápěstí podloží. Ruku se snažte držet v rovině a při práci s počítačem ji nekruťte. Pořiďte si masážní míček s bodlinkami nebo hrbolatý váleček, který ruku prokrví a namasíruje.

... Bedřich Hrozný byl český vědec, který se věnoval studiu starých jazyků? Objevoval jazyky dávno vymřelých národů. Ovládal deset orientálních jazyků, jakými byly např. sumerština, akkadština, etiopština, aramejština nebo jazyk sanskrt. Když v roce 1906 jedna z německých expedic objevila asi 150 km severovýchodně od Ankary v pozůstatcích dávného chetitského města množství hliněných tabulek, nikdo z tehdejších badatelů nedokázal neznámou řeč rozluštit. K jejich zkoumání byl tehdy pozván i Bedřich Hrozný, který tuto jazykovou hádanku rozluštil a označil jako písmo chetitské, starý indoevropský jazyk.

... První tramvaje byly taženy koňmi, dříve se jim také říkalo koňka. U nás začaly nejdříve jezdit v Brně, to se psal rok 1869 a o několik let později, v roce 1875 už jezdila i v Praze. 19. století přineslo experimenty s tramvajemi na parní pohon, ty však brzy zastínil objev elektřiny. V roce 1896 uvedl František Křižík na Jubilejní zemské výstavě v Praze svou novou elektrickou tramvaj. Ve zkušebním provozu vozila návštěvníky na výstaviště a zpět. Dnes je elektrická tramvajová doprava využívána ve větších městech, např. Ostravě, Plzni, Liberci nebo Olomouci.

... Jan Evangelista Purkyně byl všestranným vědcem. Byl nadaný v mnoha oborech, celosvětově se proslavil jako přírodovědec, fyziolog, překladatel, spisovatel a básník. Na jeho počest dnes jeho jméno nesou přírodovědné i anatomické fakulty, lékařská společnost, mnohé instituce a objevy. Na odvrácené straně Měsíce můžeme najít kráter Purkyně a v pásu asteroidů mezi planetami Marsem a Jupiterem najdeme malou planetku Purkyně.

... Jaroslav Heyrovský je zatím jedinou osobností, která v našich dějinách získala Nobelovu cenu za přínos přírodním vědám. Věnoval se fyzikálně-chemickému výzkumu. V roce 1922 objevil polarografii, metodu měření elektrického proudu procházejícího kapkou rtuti a roztokem, do něhož rtuť odkapává. Díky tomuto měření máme možnost získat informace o druzích a množství látek, které ten určitý roztok obsahuje. Jaroslav Heyrovský zaplatil za svou vědeckou činnost daň, začaly se u něho projevovat následky práce se jedovatou rtutí, které se podepsaly na už tak špatném zdravotním stavu.

... Depresí, vážnou psychickou nemocí mohou trpět i psi? Při minimální námaze se u nich může projevit únava. Naší pozornosti by určitě nemělo uniknout, pokud si zvíře trhá srst, neutišitelně vyje a nezvládá odchody svého majitele. U psa může být zřetelný strach, někdy je dezorientovaný, nemá smysl pro zábavu a jeho pohyby mohou být zpomalené. V tomto případě je vhodné zajít k veterináři a poradit se.

Autor:
Vydáno: