Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Dozvíte se spoustu zajímavostí například o tuleních, lachtanech, aligátorech, krokodýlech a mnohých dalších zvířatech.

Tuleň a lachtan
Spousta lidí si je lehce splete. Oba totiž patří mezi mořské savce, jsou si blízce příbuzní, dokonce patří i do stejné skupiny ploutvonožců. Patří mezi výborné potápěče, kteří se nebojí ani hloubky pod 1000 metrů. Aby toho nebylo málo, do této skupiny řadíme i mrože. Mezi lachtanem a tuleněm najdeme hned několik rozdílů, které vidíme na první pohled. Tuleni nemají ušní boltce, jejich tělo je silnější a zavalitější, jejich přední ploutve jsou malé se slabším osrstěním. Když je vidíte při pohybu, tuleň nedokáže podsunout zadní ploutev pod tělo a díky tomu se špatně neobratně pohybuje, vlastně spíš plazí. Jeho blízký příbuzný lachtan má dobře viditelné oba ušní boltce. Jeho tělo je o poznání štíhlejší a ve velkých silných předních tlapách je dostatek síly na to, aby s nimi podepřeli celé tělo. Lachtan je tvor poměrně hlučný, vydává silný štěkavý zvuk. Zadní ploutev při pohybu podsunují pod své tělo, používají ji jako jakýsi kluzák a díky ní se pohybují rychleji a mrštněji.

Lasička a hranostaj
Obě šelmy jsou si blízké, patří do čeledi lasicovitých, mají podobnou stavbu těla a živí se hlavně drobnými savci. Jejich štíhlé tělo je ale dost mrštné i na to, aby ulovilo i nepozorného ptáka. Neodolatelnou pochoutkou jsou pro ně ptačí vajíčka. Hranostajové mají v zimním období hustý zimní kožich, který byl v minulosti velice ceněný. Králové, královny a mocní lidé si s ním nechávali lemovat pláště. Na výrobu takového límce bylo zapotřebí několik desítek až stovek kožešin z hranostajů. Černé špičky, které jsou nepřehlédnutelné na konci ocasu, byly sešity tak, aby tvořily zajímavý vzor. Hranostajové bývají větší než lasičky, bývají většinou taky o něco těžší. Jediné spolehlivé rozlišovací vodítko by mohla být jejich černá špička ocasu. Tu totiž u lasičky nenajdeme.

Opice a lidoop
Opice a lidoopi patří do stejného řádu savců. Říkáme mu primáti. Řadíme sem ještě populární poloopice z Madagaskaru - lemury a zatím málo populární opice s obrovskýma očima - nártouny. Mezi primáty patří samozřejmě i člověk. Primáta poznáte podle toho, že se jeho oči dívají dopředu, taky má docela velký mozek. Nejzřetelnější rozdíl mezi opicí a lidoopem je v tom, že lidoop nemá ocas. Ale pozor, ocas nemusí mít ani všechny opice. A tak dalším vodítkem může být to, jak se pohybují. Lidoopi mají delší ruce než nohy, většinou bývají větší a mohutnější než opice. Opice mají ruce i nohy přibližně stejně dlouhé a většinu svého života tráví na stromech. Nedokážou se ale přehupovat z větve na větev, jak to umíme třeba my, lidé, nebo gorily, šimpanzi či orangutani. Jejich stavba kostry nedovoluje pomocí rukou ručkovat. Opice v korunách stromů spíš běhají a přeskakují z větve na větev, Využívají i svůj ocas, používají ho jako pátou končetinu, můžou se pomocí něho bezpečně přidržet nebo dokonce zavěsit.

Aligátor a krokodýl
Dravý plaz s obrovskými ne zrovna přátelskými čelistmi, to je krokodýl i aligátor. Oba patří do stejného řádu plazů, kterému říkáme krokodýli. Patří sem 23 druhů, které se ještě dál dělí do třech skupin. Jsou to krokodýli, aligátoři a gaviálové. Gaviála si nespletete, poznáte ho podle dlouhých a úzkých čelistí. Na horní čelisti mu navíc vyrůstá jakýsi hrbol nebo výrůstek, ten potřebuje k tomu, aby se v době námluv mohl předvádět před samicemi. Krokodýlové mají zašpičatělý čenich ve tvaru písmene V a když zavřou tlamu jsou jim vidět horní i spodní zuby. Krokodýl je nevyzpytatelnější a mnohem útočnější, díky speciálním žlázám k vylučování soli může žít ve slané i sladké vodě. Aligátor má čenich zaoblený, připomíná spíš písmeno U. Je to proto, aby mohl pohodlně drtit i krunýře želv. Jeho čelisti jsou velice silné, horní je o něco širší, než spodní. V zavřené tlamě jsou vidět jen horní zuby. Potkat se s nimi můžete spíš jen ve sladkých vodách v Americe a Číně.

Autor:
Vydáno: