Větrníkový den ve školní družině i klubu

Stejně tomu bylo i letos a to 21. 11. 2016. Tento den se váže k Evropskému dni pro cystickou fibrózu. Již několik let se děti školní družiny a klubu zapojují do této celorepublikové akce, která je zaměřena na podporu tzv. slaných dětí.

Větrníkový den ve školní družině i klubu

Slaných proto, neboť jejich pot je až 5x slanější než pot běžného jedince. Cystická fibróza je závažné dědičné onemocnění postihující zejména dýchací cesty a trávicí systém. Tato nemoc není nakažlivá, nemocný se s ní narodí. Každý téměř 27. člověk je v České republice nosičem mutace genu cystické fibrózy.

V pondělí 21. 11. 2016 se všechny děti školní družiny a školního klubu zapojily do celostátní akce Větrníkový den. Již minulý týden jsme si vyrobili papírové větrníky, abychom je na tento den, kdy si připomínáme zlé onemocnění cystickou fibrózu a jsme s dětmi, které touto nemocí trpí. Během dneška jsme popovídali o tom, co je to cystická fibróza, jaké jsou její projevy a všichni si uvědomili, jak složitý je život těchto dětí. To, co je pro nás samozřejmostí, pro tyto dětí jako by neexistovalo. Právě dnes jsme si uvědomili, jak těžké je rozfoukat klasický papírový větrník, který je pro nás normální. Proto i my se zapojujeme do této akce a s těmito nemocnými soucítíme.

Autor:
Vydáno: