Větrníkový den pro slané děti

Děti, všech oddělení školní družiny i školního klubu, se dne 21. listopadu 2014, zapojily do celostátního projektu „Větrníkový den“. Na mnoha místech celé České republiky se právě dnes foukáním roztočily větrníky. Stalo se tak i u nás v Berouně – Závodí.

Větrníkový den pro slané děti

Je krátce po poledni, ti co končí dříve, se připravují na dnešní akci. Čekáme na ostatní a krátce kolem třinácté hodiny vše začíná.  Po odděleních se scházíme na školním hřišti a s námi i školní klub. Každý z nás má v ruce vlastnoručně vyrobený papírový větrník. Někdo větší, někdo menší, ale to vůbec nevadí. Hlavně, abychom ho uměli rozfoukat tak, aby se dobře pohyboval. A to se snad podaří všem. Roztočit foukáním větrník je pro mnoho z nás hračka. Ale jak jsme dnes slyšeli, jsou i tací, pro které to může být veliký problém. Jsou to především ti, kteří trpí nemocí „cystickou fibrózou“. Pro ně je to nepřekonatelná překážka.

Právě „Větrníkový den“ má za cíl upozornit na ty, kteří touto vážnou nemocí, která je nevyléčitelná, trpí. A abychom do Větrníkového dne vložili i my, trochu originality, dohodli jsme se na tom, že na hřišti s našimi větrníky vytvoříme ještě jeden společný živý větrník. A to se nám opravdu povedlo. Patříme k těm, které se do celostátního projektu zapojili s plnou vážností. V rámci České republiky jsme se i tímto zapojili do „Evropského větrníkového dne“, který se každoročně připomíná 21. 11. Patronem toho projektu je Ivan Trojan, který je i patronem slaných dětí.

Autor:
Vydáno: