Vesmír je potřeba neustále zkoumat

S takovým to závěrem jsme se dnes 12. 1. 2015 rozcházeli z besedy o vesmíru, kterou pro nás připravila astrostrofyzička Lenka Zychová, která dále pokračuje v doktorském studiu.

Vesmír je potřeba neustále zkoumat

Je krátce po poledni a děti školní družiny z 1. třídy a 2. tříd odcházejí se svými vychovatelkami do svých družin. Musí se rychle připravit a přesunout se do družiny 1. oddělení školní družiny. Zde za chvíli proběhne beseda. Děti mezi sebou vítají paní Lenku Zychovou, která společně s myškou Bublinou provází děti vesmírem. Společně se vypravují nejen k planetám, ale dokonce až ke hvězdám. Zjišťujeme, že Země je jedna z planet obíhající naše Slunce a to je jedno z mnoha hvězd ve vesmíru. Navštívili jsme i planety sluneční soustavy, objevujeme i vzdálené hvězdy. S myškou Bublinkou si užíváme a zároveň se dozvídáme mnoho nových informací o vesmíru. Na závěr jsme od paní Lenky obdrželi krásnou fotografii z vesmíru.

Po hodině zajímavého vyprávění nás střídají děti třetích tříd, které mají připravený program pod názvem Vesmír v kostce. Program je veden zábavnou formou tak, že přes denní nebe se dostáváme k tomu, co vše můžeme vidět na noční obloze. Od Měsíce, přes planety až po hvězdy. Děti si mohou dobře uvědomit, jak různorodé planety se ve Sluneční soustavě nacházejí, proč se Měsíc jeví flekatý a že hvězdy jsou ve své podstatě stejné objekty jako je naše Slunce. Jen se nacházejí velmi daleko. Podívali jsme se do vzdálených končin, objevili hvězdokupy i galaxie. Velmi zajímavé bylo porovnávat, za jak dlouho by člověk došel ze Země na Měsíc, jak dlouho by to jel osobním autem a za jaký čas by tuto vzdálenost zdolal malý mraveneček. Člověk by tuto vzdálenost šel 11 let, osobním autem by vzdálenost překonal za 160 dnů a mravenec by ji zdolal za 212 let. Zajímavé bylo i zjištění překonání vzdálenosti Země – Slunce. Člověk by pěšky tuto vzdálenost překonal za 280 let. Osobním autem by přejel tuto vzdálenost 171 let a mravenec by ji zdolal za 85 616 let.

Spoustu dalších informací jsme se dozvídali z úst paní Lenky Zychové. Ve stejném duchu se pak odvíjela i třetí část „vesmírného odpoledne“, která byla připravena pro starší děti ze školního klubu. Čas plyne velmi rychle a my se musíme rozloučit s paní Zychovou. V tak krátké době získat tolik různorodých informací o vesmíru, snad není ani možné. My děkujeme za odpoledne, které jsme mohli společně strávit s odborníkem, který se zabývá výzkumem vesmíru. Věříme, že to nebyla jistě poslední akce, a že se ještě někdy sejdeme.

Autor:
Vydáno: