Věnec ozdobený vajíčky

V televizních pořadech o vaření je častokráte vidět příprava kynutého těsta. Dnes si ukážeme trochu jiný způsob, bude se jednat o sladký věnec s doplněním ozdobných vajíček.

Takže jako první si dáme do hrnku mléko a do toho rozdrobíme droždí, trošku osolíme a přidáme i trochu cukru. Tuto směs, které se říká kvásek, necháme vzejít. Zatím budeme pokračovat v přípravě těsta. Do mísy si dáme polohrubou nebo hrubou mouku, to je vcelku jedno, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce, rozpuštěné máslo, nejlépe Heru, ale pozor – musí být vlažná a nakonec vzešlý kvásek.

Tohle těsto důkladně propracujeme rukama. Když už je vláčné a hladké, tak ho zakryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Doba kynutí závisí kromě teploty také na tom, kolik jsme použili droždí. Čas od času těsto prohněteme. Nyní půjdeme po vykynutí na pletení věnce.

Kynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Lehce si pomoučíme stůl a vyválíme dva stejně dlouhé válečky. Pak už klasicky pleteme takový cop z obou válečků a děláme ho do tvaru věnce. Dáme na plech s pečícím papírem a tam ho necháme ještě asi dvacet minut kynout. Před pečením ho potřeme rozšlehanými vejci a posypeme mandlemi. Pak dáme do trouby.

Pečeme zhruba na 190 stupňů Celsia. Po upečení vyndáme, necháme trošku zchladnout a můžeme ozdobit vejci uvařenými natvrdo, která se dají doprostřed, ale není to žádné pravidlo.

Autor:
Vydáno: