Velikonoční prázdniny ve školní družině

Ano, toužebně očekávané volno „velikonočních prázdnin“ nastal. Děti školní družiny vyráží do přírody. Cílem je městys Křivoklát a v něm Informační vzdělávací centrum Lesů ČR.

Velikonoční prázdniny ve školní družině

První den velikonočních prázdnin 17. 4. 2014 odjíždí děti školní družiny vlakem do Křivoklátu, aby zde navštívilo Informační vzdělávací centrum LČR. Místo, které někteří z nás již znají. Místo, které nám něco přinese. A co to bude? Ano, přece drahocenné informace a poznatky ze života zvěře v lesích Křivoklátska, ale i z Naučné stezky Brdatka. Cesta vlakem utekla velmi rychle a my v devět hodin stojíme před informačním centrem. Tady na nás již čekají. Vřelé přivítání, seznámení se s tím, co nás čeká a co nemine. Malá svačinka, vydechnutí a můžeme začít. Rozdělujeme se na dvě skupiny.

V jedné skupině nás bude doprovázet pan Toník, mladý pán, který nás vezme na Naučnou stezku Brdatka. S ním jako první budou odcházet nejstarší děti. Ve druhé skupině, kde bude pan Mirek, nás čeká seznámení se s lesní zvěří, s její charakteristikou a se vším, co k této oblasti patří. Tato skupina našich nejmenších bude pracovat zatím v klubovně, kde si budeme povídat. Vše je připraveno a můžeme začít. Nejstarší děti odchází na stezku. Počasí nám přeje, obloha azuro a krásně svítí sluníčko. Po ránu však byla docela velká zima. Postupujeme cestou do lesa a dostáváme se na stezku. Na prvním zastavení zkoumáme přírodu a Toník nám začíná prozrazovat tajemství vábení zvěře. Slyšíme vábení jelena, který se snaží k sobě přilákat laň v době říje. Dozvídáme se něco málo o říji a další vábení byl kačer. V současném období je na řekách vidět pouze kačer a velmi málo kachen, neboť ty sedí na vejcích, aby mohla vyvést mláďata. V další části slyšíme na vábničku hlas, kterým je naříkání mladého zajíčka, jež skončil v mordě lišky. Takovýto zvuk znamená, že mláděti již nikdo nepomůže. Jiný hlas z vábničky zase patří srnci v říji. Zajímavé zvuky, které jsme si mohli i my vyzkoušet. Ale nějak nám to nešlo. Smůla.

Pokračujeme dál, povídáme si o zvěři, ale i různé zajímavosti z jejich života. Dostáváme se až k altánku, sledujeme řeku Berounku a povídáme si o myslivosti. Toník nám zahraje několik na ukázku několik fanfár – na uvítanou, zahájení lovu, začátek a konec svačiny, konec lovu a závěrečné Halali. Pomalu a jistě je čas se vrátit a vyměnit si místa. Cestou zpět se neustále dozvídáme něco nového, máme mnoho otázek, na které dostáváme odpovědi. Je to moc príma, ale je třeba se vyměnit. Děkujeme Toníkovi a jdeme za panem Mírou, který nám bude vyprávět o lesní zvěři. Mnoho zajímavostí se dozvídáme o jezevci, lišce, zajíci polním, kuně lesní i skalní, veverce, ježkovi, rysovi, vydře, bobrovi. Ze spárkaté zvěře si vyprávíme o srnci, seznamujeme se s jelenem, muflonem, daňkem, prasetem divokým. Seznamujeme se s mysliveckou mluvou a již víme, co je pírko, slechy, tlama či morda a další a další části. I druhá část našeho programu byla skvělá.

Tolik informací, tolik zajímavostí jsme se dověděli. Ale čas je neúprosný, vrací se z lesa i druhá skupina a my pomalu a jistě budeme odcházet. Ještě něco málo na památku a loučíme se. Bylo to fajn, bylo to príma a my se těšíme na další setkání. Děkujeme. Odcházíme z areálu, a jdeme na vlak. Teď nás již čeká pouze cesta vláčkem zpět do svých domovů. Takto krásný slunečný den plný zážitků, nás čekal v první den velikonočních prázdnin.

Autor:
Vydáno: