Velikonoce a ekologické barvení vajec

Vím, že ta dvě slova velikonoce a ekologie nejsou zrovna v návaznosti na sebe s přicházejícími křesťanskými svátky nic poetického, ale až do doby, kdy si uvědomíme, že pro barvení vajíček se dříve používaly úplně jiné prostředky, než dnes používané barvy z úhledně zabalených malých papírových pytlíčků, či tabletek zakoupených v drogerii.

Velikonoce a ekologické barvení vajec

Chceme – li něco udělat pro probouzející se jarní přírodu, podívejme se jakou „chemii“ používaly naše babičky pro velikonoční vajíčka a kraslice, které darovaly svým milým – našim dědečkům, když k nim přišli o Velikonočním pondělí na koledu, s vlastnoručně upleteným „tatarem“ (pomlázkou, kterou si dnešní kluci kupují někde v obchodním řetězci nebo v lepším případě pokud ještě někde existuje, na trhu ).

Přírodní hnědou barvu – nahradí ve vodě vyvařené slupky z cibule
Žluté barvivo – získáme ze šafránu.
Zelená – budou vajíčka po vyvaření mladého obilí, trávy, ale i špenátu.
Červenou – (nejoblíbenější) barvu dostaneme vyvařením červené řepy (a ještě si můžeme připravit chutný salát s křenem).
Fialovou barvu – získáme povařením usušených malviček černého bezu.
Černou barvu jako uhel  - získáme povařením kořenů vrby, které si přineseme z naší jarní výpravy, až půjdeme pro proutky na velikonoční rákosku.

Samozřejmě si také můžeme vyzkoušet tradiční zdobení vajíček a kraslic. K tomu základnímu potřebujeme vosk, slámu, vhodný nástroj na škrábání a proškrabování ornamentů, ale i lepidlo…. To však je už  řeč trochu o něčem jiném. Takový článek by zabral třeba i několik stránek textu.

 

Autor:
Vydáno: