Velbloud Jep

Velbloud Jep ze ZOO Tábor získal nevěstu z Německa, od Friedy ho však v novém výběhu bude zatím dělit plot.

Velbloud Jep

Táborská zoologická zahrada úspěšně pokračuje ve vytváření párů zvířat, která zatím chová jen jako jednotlivce. Tento týden se dočkal i velbloud Jep, kterému partnerka Frieda přijela ze zoologické zahrady v Chemnitzu. Společně budou obývat zcela nový výběh pro velbloudy o rozloze kolem dvou a půl tisíc metrů čtverečních, který byl dokončen letos v září. Zatím však budou odděleni plotem.

„Mladá samička má 1,5 roku a na páření je zatím příliš mladá. Její vhodný reprodukční čas nastane zhruba za dva roky, proto musí být nyní od Jepa oddělena plotem,“ vysvětluje důvod odloučení páru hlavní zoolog ZOO Tábor Ondřej Kott.

Samec Jep, který je o 13 let starší, než jeho nová nevěsta, však nemusí být sám tak dlouho. „Velbloudi jsou stádová zvířata vedená dominantním samcem, proto plánujeme v blízké budoucnosti Jepovi představit ještě jednu další samici,“ prozrazuje Kott. Velbloud Jep pochází z dánské zahrady v Aalborgu, ale většinu života prožil v pražské zoo, odkud se dostal do Tábora.

Velbloudi dvouhrbí pochází z nehostinných stepí a polopouští Mongolska a Číny a jsou fyziologicky přizpůsobeni extrémním ročním výkyvům teplot v rozmezí až 75 stupňů Celsia. „Zdomácnělá forma velblouda dvouhrbého je rozšířená po celém světě, ale málo známým faktem je, že divoká forma je kriticky ohrožená vyhubením. Přežívá jen v mongolské poušti Gobi, zde žije pár set posledních jedinců,“ upozorňuje Kott a dodává, že divokou formu velblouda chová jako jediná na světe zoo v Pekingu.

Předpověď předpovídá na přelom září a října mírné oteplení, počasí tak v následujících dnech bude velmi vhodné k návštěvě zoologické zahrady. Kromě nového velblouda a ostatních zvířat mohou návštěvníci obdivovat také mládě klokana, které je díky albinotickým genům celé bílé. V těchto dnech poprvé opouští bezpečí matčina vaku a vydává se na první delší průzkumy okolí. „Přijďte ho při těchto výpravách doprovodit. Třeba při jeho sledování přijdete na to, jak by se mohl malý klokánek jmenovat. Své návrhy posílejte na facebookový profil ZOO Tábor,“ vyzývá mluvčí táborské zoologické zahrady Filip Sušanka a upozorňuje, že ZOO Tábor od října zavírá už o hodinu dříve. Otevřena tak bude každý říjnový den od 9:00 do 17:00.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: