Vedra a zvířata v zoo? Lví veget na sluníčku i tančící emu pod sprchou

Lidé na horké počasí reagují tak, jak známe – berou na sebe co nejlehčí a nejvzdušnější oblečení, zvyšují příjem tekutin a více si hlídají pitný režim, omezují náročné fyzické aktivity na ty nejnutnější nebo se snaží vyhnout delšímu pobytu na přímém slunci, zejména přes polední hodiny. Jak se ale s vysokými teplotami popasují zvířata?

Krásná na přírodě je její rozmanitost a to, že každý živočich reaguje úplně jinak. Někdo si najde co nejstinnější místo, aby se schoval, někdo vyžaduje dokonce chlazení vodou, jiní se ale naplno vystaví horkému slunci a nechají se ještě více nahřívat,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Kdo se v táborské zoologické zahradě nejraději nahřívá? Jednoznačně lvi Simba a Elsa. Vedro je v tělesné aktivitě moc neomezuje, oni to s ní totiž stejně moc nepřehánějí a běžně stráví kolem 20 hodin denně spánkem. A když vyleze sluníčko, moc rádi se vyvalí ven a nechávají se od něj při spaní nahřívat.

Do trávy nebo jiných chladnějších míst se naopak při vysokých teplotách ráda schovávají albínští klokani rudokrcí. A před sluníčkem do stínu prchají i čtyři bratři vlka arktického. Těm to ale nemůže mít někdo za zlé, že se schovají. Vždyť už z jejich názvu jasné, z jakých končin pocházejí a že si nejvíc libují, když je chládek.

Další jejich zvířecí kolegové vyžadují v horkých dnech i kropení vodou, mezi takové patří například kopytníci jako zubři, lamy nebo tuři. Opravdovými přeborníky ve sprchování je ale trojice emu hnědých Bubina, Mahonka a Emil. Ti si společné kropení nevýslovně užívají a pod sprchou se nakrucují jako orientální tanečnice. „Pozorovat emu při sprchování je velká zábava. Když probíhá, lidé to dokáží pozorovat dlouhé minuty a baví se u toho tak, že často zapomenou i na to, jaké jim je horko,“ dodává ředitel Korec.

Jako zvířata, která vydrží dlouho v horkých podmínkách bez vody, jsou proslulí velbloudi dvouhrbí. ZOO Tábor chová dva, Jepeho a Friedu. A jak se ti chovají, když udeří tropická vedra? Možná to lidi překvapí, ale ani oni se na sluníčko nehrnou, když nemusí. Před svým domkem mají ve stínu nasypaný studený písek a většinu dne se chladí na něm. Snášet lépe vedra jim pomáhá i paní příroda. Na léto totiž velbloudi shodí většinu své srsti a tak když se na ně přijdete nyní do táborské zoo podívat, možná budete překvapeni, jaká holátka před sebou máte.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: