Vánoční cukroví-Ořechové kytičky

Do Vánoc zbývá ještě docela dost týdnů, avšak některé cukroví se už může připravovat dopředu, i když to dnešní není tenhle případ. Ořechy jsou jednou z nezbytných ingrediencí při výrobě vánočního cukroví a dnes si ukážeme takové jakoby kytičky.

Takže jádra vlašských ořechů umeleme. Máslo, moučkový cukr, hladkou mouku a ořechy promícháme a to všechno zpracujeme v hladké těsto. To rozdělíme na několik dílů, ze kterých se vyválejí tenké válečky.

Z válečků se odkrajují pokud možno stejně velké kousky, ze kterých tvarujeme kuličky zhruba o velikosti 1,5 cm. Kuličky se posléze kladou na vymaštěný plech. Kdo nechce, tak je dává klasicky na pečící papír, to je jedno.

Když jsou na plechu, tak se doprostřed vtiskne půlka vlašského ořechu tím způsobem, aby ten výsledný tvar připomínal kytičky. Pečeme v mírně předehřáté troubě při 180 stupních Celsia. Kdo by chtěl jemnější těsto, tak může přidat ještě trošičku lískových ořechů. Potom je to cukroví jemnější.

Doba přípravy a pečení závisí na několika faktorech. Jednak na tom, jak je člověk zručný, to za prvé. A pak za druhé, jak dobře mu doma peče trouba. Každá je jiná, takže si to musí každý odhadnout sám.

Autor:
Vydáno: