Vánoce na talíři

Výstava s názvem Jídlo deseti staletí aneb Vánoce na talíři se nachází v berounském Muzeu Českého krasu. Přilákala i děti školní družiny, které ji dnes 10. 12. navštívily. Výstava nám ukazuje vývoj v posledním tisíciletí. Přibližuje i stravování našich předků, jejich proměny a zajímavosti od raného středověku až po současnost.

Vánoce na talíři

Po skončení školní výuky se děti z 2. oddělení školní družiny – Veverušáci, vydávají do Muzea Českého krasu, kde je zaujala nabídka nové výstavy pod názvem „Vánoce na talíři“. Zpočátku se seznamujeme s tím, jak člověk získával potraviny v minulosti – lovem, chovem, pěstováním. Pak se seznamujeme se zpracováním a uchováním potravin – zavařování, konzervace a sušení. V další části konzumací potravin – vánoční pokrmy, jídlo jako dar a dekorace, nechyběly ani vánoční recepty. Při prohlídce exponátů nám vyplynula otázka, zda strava byla dříve lepší a kvalitnější, nebo zda v současnosti. Jaké například byly skladovací prostory, skladování potravy a doprava potravin.

Součástí výstavy byla i řada hracích a testovacích úkolů. Při nich jsme si ověřili, kolik toho z této oblasti známe. Mohli jsme si vlastními ručičkami vyzkoušet pletení vánočky. Ta šla nejlépe Kristýnce Brabcové. Nechyběla ani výroba strouhanky z tvrdých rohlíků pomocí ručního mlýnku. Pokusili jsme si zvážit potraviny na starých váhách, ale i vážení na decimálce. Prohlédli jsme si máselnici na výrobu másla. Poznávali jsme koření, přiřazovali jsme správné názvy k potravinám, zahráli jsme si Kimovu hru, kdy na 15 sekund jsme si prohlédli uložené potraviny ve staré lednici a pak po uzavření jsme říkali, co tam bylo. Nejvíce nás zaujala opravdová domácí zabijačka. Zhlédli jsme i vybavení kuchyně a jídelny z doby našich babiček či prababiček. Na výstavě jsme též zjistili, jakou zvěř mohl lovit kníže Václav, kdy u nás vznikla první vegetariánská restaurace. Na kole štěstí jsme si vytočili své denní pokrmy, objevili jsme i takové pokrmy, které třeba nikdo z nás neznal – pučálka, pražma. Kdo se nebál medvěda, mohl v jeho tlamě zalovit a zjistit, co takový medvěd žere. Poznávali jsme i zeleninu podle natě, pak určovali, která zelenina roste pod zemí. Určovali jsme, co patří do bramborového salátu, z čeho se děla vánoční kuba, která mouka je hladká a která hrubá anebo poznávali vejce, které je slepičí.

Krásná výstava, která nás nejen upoutala, ale dodala i mnoho informací z proměny jídla v posledním deseti staletí, ale i proměnu Vánoc v této době.

Autor:
Vydáno: