Vanilkové muffiny

Také si občas lámete hlavu jaký dort koupit nebo upéct rodičům, sourozencům nebo kamarádovi k narozeninám či jiné příležitosti? Určitě je potěší jak velký dort, tak také malé dortíčky, které jsou nejen nádherné, ale i velice chutné a lehce se připravují. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Potřebujeme:
240 g hladké mouky
120 g másla
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 vejce
100 ml mléka
200 g bílého jogurtu
2 lžičky prášku do pečiva
marmeláda (libovolná příchuť)

Na ozdobu:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
cukrářská dekorace (dle vlastní volby)

Postup:
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny. Přidáme máslo, jogurt, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše vypracujeme na hladké těsto.

Těstem plníme těstem vymazaný a vysypaný plech na muffiny nebo formičky přibližně do ¼. Po té na těsto přidáme zvolenou marmeládu a na ni přilijeme opět vrstvu těsta asi do ¾. Formičky a plech nikdy neplníme až po okraj, protože by muffiny hodně vyskočily a vypadaly by nevzhledně.

Dortíčky pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 20 – 25 minut. Po uplynutí doby do nich píchneme dřevěnou špejlí a zjistíme, zda jsou již hotové. Podle toho volíme další dobu pečení nebo je vytáhneme z trouby ven.

Smetanu se ztužovačem vyšleháme dotuha a vychladlé muffiny zdobíme podle vlastních představ ušlehanou šlehačkou a cukrářskou dekorací.

 

Autor:
Vydáno: