V brněnské zoo se vylíhla mláďata ary, turaka i ledňáka

Jako jediná zoo v České republice opakovaně odchovává turaka šedého (Crinifer piscator). Vůbec první mládě odchovala zoo v roce 2015, letos se vylíhla hned tři. Turako šedý se v zoologických zahradách množí velmi zřídka. Důvodem jsou jeho specifické potravní nároky – druh je z velké části listožravý, má velmi rychlý metabolizmus a je tedy pro rodiče velmi náročné mláďata ukrmit.

V brněnské zoo se vylíhla mláďata ary, turaka i ledňáka

Turakovití nejsou dobrými letci, zato se neobyčejně obratně pohybují ve větvích a korunách stromů. Mláďata turaka, která už vylézají z hnízdícího koše, můžou návštěvníci vidět v těchto dnech v Exotariu.

Dalším úspěchem je první odchov ledňáka obrovského (Dacelo novaeguineae). Ledňáky chová brněnská zoo od roku 2004. I když se jedná o druh, který se běžně v zoologických zahradách chová, výběr vhodných jedinců do páru může být obtížný. Ledňáci jsou vysoce vnitrodruhově agresivní a pokud si nepadnou hned, může dojít k vzájemným potyčkám, v některých případech končících i smrtí. Samička prostřídala hned několik partnerů, než zahnízdila. Obě mláďata jsou už opeřená a k vidění jsou v expozici.

Po 16 letech v Zoo Brno zahnízdily také velmi oblíbené ary ararauny (Ara ararauna). Více než třicetiletému samci Pedrovi a pouze devítileté Koko trvalo několik let, než se vzájemně sesynchronizovali. Po jednom neúspěšném hnízdění samice zahnízdila podruhé. Mláďata zdárně prospívala a rychle rostla. Nyní už se dva malí opeřenci mají čile k světu a prozkoumávají svojí expozici v Exotáriu. Ara ararauna žije v trvalém partnerském svazku a v lidské péči se dožívá až osmdesáti let. Poslední brněnské mládě ararauny, samečka Edu, který se narodil v roce 2001, můžou návštěvníci vidět   a také slyšet ve venkovní expozici, ze které na kolemjdoucí pokřikuje své oblíbené „Ahoj.“

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: