Ústecká zoo na známce

Česká pošta začala ve středu 5. září 2018 prodávat aršík s příležitostnými poštovními známkami „Ochrana přírody: Zoologické zahrady III“. Po úspěšné emisi Zoologické zahrady I a II přichází její pokračování, které dává možnost představit i další významné zahrady v ČR, tedy Zoo Ústí nad Labem, Zoo Děčín, Zoo Zlín a Zoo Ostrava. „S manželi Knotkovými, kteří jsou autoři výtvarného návrhu, jsme začali spolupracovat již vloni v létě, kdy se do naší zoo přijeli podívat a zjistit, jaká zvířata by bylo vhodné na známce uvést.

Ústecká zoo na známce

Tehdy padla volba na ohrožené orangutany bornejské, konkrétně na naši rodinku Ňuňákových, ale na kuponech a okrajích aršíku jsou vyobrazeny i další vzácné druhy – zoborožec vrásčitý, mandril rýholící, majna Rothschildova a další,“ přibližuje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Bohužel, v té době jsme netušili, že se za několik měsíců zdravotní stav samce Ňuňáka zhorší natolik, že jej budeme muset utratit, ale poštovní známka je důstojná vzpomínka a památka na tuto osobnost naší zoo,“ dodává Věra Vrabcová.

V řadě aršíků mapujících nejvýznamnější zoologické zahrady sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) představuje Česká pošta v pořadí již třetí aršík. Na něm jsou na čtyřech známkách opět zastoupeny dvě zahrady české a dvě zahrady ležící na území Moravy. Ústecké zoo, která si letos připomíná 110. výročí od založení ptačí rezervace, předchůdce zoo, byla věnována známka s nominální hodnotou 23 Kč. Na tzv. obálce prvního dne vydání (FDC) je vyobrazen ohrožený druh horské zebry Hartmannové, kterou zahrada úspěšně odchovává, od roku 1975 se zde narodilo 106 mláďat. „Společnost“ na aršíku dělá ústecké zoo ještě Zoo Děčín zastoupena medvědem hnědým grizzly (nominální hodnota 19 Kč), Zoo Zlín s motivem afrických slonic (nominální hodnota 27 Kč) a Zoo Ostrava svým erbovním zvířetem – hrochem obojživelným. Čtveřici známek doplňují ještě čtyři kupóny, vždy s vyobrazeným druhem atraktivním pro uvedenou zahradu. Stejně tak je tomu v okolí kupónů i na okrajích aršíku. Motivem razítek jsou pak hlavy zvířat zobrazených na známce.

Známkový aršík byl vytvořen technikou ocelotisku z ploché desky kombinovaným vícebarevným ofsetem. Jak již bylo řečeno, autory výtvarného námětu jsou Jaromír a Libuše Knotkovi, rytinu vytvořil Martin Srb. Zájemci si jej mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

Autor:
Vydáno: